Няма да има втора отсрочка за новите цени на тока за бизнеса, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране- Иван Иванов. Тарифите ще влязат в сила от 1 август, а не от догодина, както настоява индустрията.

Няма законово основание промяната да бъде отлагана още веднъж, обясни шефът на регулатора. В навечерието на утрешния национален протест на капитала и синдикатите, Иванов е имал среща с енергийния министър.

„Към момента върху мен не се оказва никакъв натиск, ако някой чрез медиите се стреми да окаже някакъв натиск - тези опити са напълно безуспешни”, заяви Иван Иванов.

Шефът на регулатора не посочи каква се очаква да бъде промяната в цената, но първоначалните разчети бяха за увеличение между 13 и 20 на сто. Според премиера регулаторът е независим и сам ще вземе решение:

„Направихме много с промяната на Закона за енергетиката, направихме доста неща, така че според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока вследствие на по-добрата работа и на това, което като съкращения направихме”, коментира премиерът Борисов.

Междувременно от ЧЕЗ обявиха, че ще отчетат извънредно електромерите заради новата цена на тока. Компанията ще ангажира допълнително още 327 души, като всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни на 1 и 2 август. Месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени.

Клиентите на ЧЕЗ ще имат възможност сами да отчетат показанията си на 31 юли 2015 година, като самоотчитането е по желание. При самоотчет данните трябва да бъдат подадени между 1 и 5 август на уебсайта на компанията.

Фактурите през август ще съдържат две стойности за използваната електроенергия – по стари и по нови цени, съобщават още от ЧЕЗ.

От EVN и Енерго про пък предвиждат самоотчети, които абонатите сами да им подадат. Ако не го направят, ще бъдат отчетени според среднодневното им потребление преди и след поскъпването. Междувременно депутатите удължиха до 30 ноември мандата на временната комисия по енергетиката.