ЧЕЗ хвана елитно столично заведение до НДК в поредна кражба на ток. Манипулацията на електромера се случва за седми път за последните две години, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Липсата на адекватни санкции води до тотално усещане за безнаказаност и нагла повтаряемост на нарушенията, необходимо е институциите да намерят дългосрочно решение на проблема, призовават от ЧЕЗ. От дружеството изразяват готовност да подкрепят всякакви мерки, които ще защитят интересите на коректните клиенти.

Само за първите четири месеца на 2016 г. компанията е установила 1888 случая на нерегламентирано ползване на електроенергия от битови клиенти и 318 кражби от фирми. В резултат на проверките са дотаксувани 12 500 мвтч електроенергия, но реално консумираните количества са много по-големи, тъй като при установено нарушение се начислява електроенергия само за три месеца назад, информират от ЧЕЗ.

През 2015 г. дружеството е извършило 66415 проверки за кражби на електроенергия в Западна България. От тях 6458 са случаи на незаконно потребление на електроенергия. Нарушенията през 2015 г. са с 1566 повече в сравнение с тези през 2014 г., сравняват от дружеството.