Четирима кандидат-студенти по медицина се борят за едно място. И тази година най-желаната специалност в Медицинските университети е Медицина, следвана от Дентална медицина и Фармация.

Цял ден днес в анатомичния музей на Медицинския университет в София се провеждаха изпити. Второкурсниците трябваше да обясняват и как функционира мозъкът. До дни обаче започват други изпити - кандидат-студентската кампания. Какви са нагласите на младите лекари и искат ли да работят в България?

Моника се подготвя да кандидатства Дентална медицина от две години - ходи на уроци по химия и биология, посещавала е и курсове към университета.

„Аз по принцип съм много притеснителен човек и затова съм много притеснена, от провеждането на самите изпити и от резултатите”, обясни Моника.

И тази година университетът ще приеме 180 студенти по медицина, 140 по Дентална медицина и 120 по Фармация.

Ако попадне сред тях, Моника ще срещне британката Сакина - студентка по медицина в четвърти курс. Чуждестранните студенти като нея са 2800.

„Тук е по-евтино, но водещата причина, която ме доведе тук, е обучението, което вярвам, че е по-добро. По-академично е, не толкова клинично. Преподавателите отлично владеят английски”, каза Сакина Ауан.

След като завърши Сакина планира да се завърне на Острова. Три четвърти от новозавършилите също са готови да напуснат страната.

„Там срещат по-добри условия за живот, но това, което имат възможност в България е да направят и академична кариера и научно-изследователска работа, което в другите страни е почти невъзможно”, смята проф. Каролина Любомирова, зам.-ректор на Медицинския университет в София.

Изпитът по биология е на 2 юли, а по химия на 9-ти.

Има и една положителна тенденция. След ремонта на наредбата за специализациите се наблюдава повишен интерес към анестезиология и интензивни грижи. Специалистите по това направление в България са на критичния минимум.