Труповете на четирима чужденци са намерени в района на видинското с. Киряево, което е в непосредствена близост до българо-сръбската граница. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на МВР.

Оперативно-издирвателните действия започнали на 15 ноември т.г., към 22 ч., когато на тел. 112 е получена информация, че група чужденци, тръгнала към граничната бразда, се е изгубила в района. По това време валял проливен дъжд и имало гъста мъгла. Локализирано било мястото - землището на село Раковица, община Макреш, където веднага били изпратени гранични патрули, пише в съобщението.

На 16 ноември към 11 ч. били забелязали петима мъже. Бедстващите чужденци били без документи за самоличност, по думите им двама от тях са от Алжир, други двама - от Афганистан и един - от Пакистан.

По-късно на около 2,5 км от граница в района на бившето стрелбище в землището на с. Раковица била локализирана втора група от осем чужденци, които също били без документи за самоличност и заявили, че са от Ирак и Сирия. На мястото полицейските служители труп на мъж - 33-годишен иракчанин, по тялото на когото не са открити видими следи от насилие.

При последвалите разпити в понеделник задържаните бежанци признали, че към групата е имало още хора, отправили се към границата. Започнало ново издирване и късно вечерта в понеделник срещу вторник в землището на с. Киреево били намерени телата на още трима мъже.

Четирите трупа са предадени за аутопсия, но се предполага, че причината за смъртта е измръзване, каза говорителят на Видинската окръжна прокуратура Владислав Влашев. Той уточни, че по случая са образувани две отделни досъдебни производства.

Изяснено е, че всички чужденци са били в процедура по получаване на статут на бежанец, а след като са потърсили закрила на територията на страната ни са предприели рискования опит да я напуснат.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас