„Чети етикета”: За или против камери в детските градини и яслите
Само за една седмица в медиите и в социалните мрежи родители подадоха сигнали, че върху децата им е упражнено насилие от страна на персонала
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Видеонаблюдение
Снимка: iStock

Темата за или против видео наблюдението в детските градини и яслите предизвика много сериозни дискусии в обществото, като най-остри са реакциите на родителите.

Само за една седмица в медиите и в социалните мрежи родители подадоха сигнали, че върху децата им е упражнено насилие от страна на персонала.

Нов случай със съмнение за насилие над дете в детска градинаМайка публикува снимки на детето си, на които се виждат следи от насилие

Според Весела Алексиева от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система е наложително да бъдат поставени камери в тези помещения.

Според Васил Николов от същата организация наличието на видеозапис би помогнел и в обратната ситуация – да оневини преподавателите в случай, че родителите ги подозират в насилие.

„Трябва да имаме повече доверие на учителите и родителите. Затова камери трябва да има само в дворовете и коридорите, но вътре в занималните и класните стаи – не”, смята Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

По думите й постоянно видеонаблюдение би стресирало преподавателите, като по този начин средата за учебен процес няма да бъде естествена.

2-годишно дете беше взето от детската градина със сининиВъзпитателката отрича да го е удряла

Според Мария Минчева, директор на дир. „Образование” към Столична община, камерите няма да разрешат проблемите.

„Съгласно закона детските градини и училищата са длъжни да осъществяват дейности по превенция на насилието и тормоза, но не го правят”, категорична е Весела Алексиева. По думите й до момента няма никакви реални наказания за случаите на насилие в тези учебни заведения.

„По повод насилието в обществената среда, училището и детската градина трябва да работим както е записано в закона”, смята Такева, като категорично отрече твърденията, че липсват наказания за насилници в ясли и детски градини.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре