Къде е телефонът ви в този момент и кога за последно погледнахте в него? Изпадате ли в паника, когато ви падне батерията или ако си помислите, че сте го загубили? Колко силна е връзката ви с телефона и пречат ли дигиталните устройства на личния ви живот?

Казват, че новата дрога са смартфоните и наричат тази зависимост номофобия.

В профила ни във „Фейсбук“ ви попитахме колко време можете да издържите без мобилен телефон.

Резултатите показват, че 43% могат да издържат не повече от час, а 57% от отговорилите заявяват, че могат да издържат и ден. Това означава, че у нас този проблем може би не е токова задълбочен, колкото в САЩ или Азия.

Вижте повече във видеото, както и няколко куриозни ситуации, от които става ясно колко вглъбени можем да бъдем, използвайки телефона си:

Според изследване от 2015 г. 83% от жените и 63% от мъжете се паникьосват, когато мобилният им телефон не е у тях.

Снимка: bTV

Данните показват, че потребителите са склонни да приоритизират телефона си пред хората, които обичат, като най-сериозни тези данни са във възрастовата група на младото поколение, което израстна в един вече дигитализиран свят.

Снимка: bTV

Вижте повече във видеото:

Ново изследване от края на 2017 г. показва, че младите имат проблеми със зависимост от смартфоните си.

Снимка: bTV

49% имат т. нар. синдром заешка дупка – проверяват нотификация и продължават да се ровят в телефона си.

Снимка: bTV

Над една трета от респондентите признават, че прекарват много време с телефона си.

Снимка: bTV

Вижте повече във видеото:

Ако искате да разберете дали и вие сте пристрастени, отговорете честно на въпросите от тази анкета:

Снимка: bTV

Вижте във видеото какво е да си с телефон в ръка денонощно:

В предаването „Тази сутрин“ по bTV социалният антрополог Харалан Александров коментира, че е пресилено да се говори за смартфоните като за новата дрога, защото „това не те убива, не мисля, че е толкова разрушително, колкото наркотиците“. „От гледна точка на пристрастяването обаче, ако вярваме на изнесените данни, да, може да бъда разглеждано като форма на закачане“.

Психотерапевтът д-р Ирина Лазарова коментира, че причината за все по-често срещаната ситуация, в която членовете на семействата ровят в смартфоните си, вместо да общуват помежду си, е, че „телефонът предлага нещо моментно по-интересно“.

Основният проблем е, че нямаме достъпни алтернативи, по-скоро хората, които нямат смартфони, са маргинализирани по някакъв начин, каза тя. По думите ѝ проблемът с използването на смартфони е, че трябва някак да се управлява потокът на информация, усещането, че има информация, която може да изпуснеш, също напряга.

Отчужденото семейство е отдавна изследван феномен, има го много преди смартфона, посочи Александров.

По думите му обаче има и хора, за които посещаването на някакво място в реалния свят е смислено дотолкова, доколкото то бъде отразено във виртуалния.

Вижте целия разговор във видеото: