„Чети етикета”: Щамът Хонконг вероятно ще предизвика грипната епидемия
Ваксинираните срещу грип у нас са около 150 000
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
грип
Снимка: iStock

Вероятно щамът Хонконг ще предизвика епидемията от грип тази година, посочи д-р Ангел Кунчев, национален здравен консултант.

Тази година ни атакуват освен Хонконг и още два щама. Мичиган, който в последните 10 години замести Калифорния, довел до пандемия. Ямагата, който в вируси от групата „Б”  също може да се появи.

Дете почина от усложнения след грипТова е вторият доказан случай на грипен вирус тип А

Хонконг обаче е малко по-познат и вече сме се срещали с него, добави Кунчев. Това значи, че има натрупан известен имунитет в хората.

Ваксинираните срещу грип у нас са около 150 000, като се наблюдава засилващ се интерес към имунизациите, сравнено с предни години. Кунчев посочи, че в някои европейски държави обхватът на ваксините е до 85% от хората в рисковите групи – деца и възрастни.

Срещу грипа – балансирано храненеКакви храни да приемаме, за да засилим съпротивителните сили на организма си, съветват експерти

По думите му може да се имунизират и деца, които са на възраст 6 месеца. Той уточни, че трябва да се чете указанието на ваксината – има такива с детски дози, както и такива, при които се прилага половин възрастна доза.

„Ако симптомите минат за 2-3 дни може да се говори справяне с болестта. Общо неразположение липсва при другите респираторни инфекции – чувстваме се толкова зле, че не може да станем от леглото”, посочи той.

При чиста вирусна инфекция, антибиотикът няма никакво място – той дори може да навреди. Само специалист може да прецени дали има бактериална инфекция, уточни Кунчев.

Грипът „Ямагата” е тук: Какви са симптомите и как да се предпазимПървият грипен щам за сезона е открит при 14-годишно дете

При децата ако виждаме, че има обезводняване, детето няма сили и апетит, температурата е над 38 градуса и трудно се повлиява, значи да търсим лекарска помощ.

За момента няма точни данни за заболеваемостта заради празниците. В края на тази седмица се очакват конкретни цифри. Според експерта преди празничните дни заболеваемостта е 120 души на 10 000, а в Южна България има повече болни.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре