С около 8% по-високи сметки за ток може да очакват потребителите с климатици това лято. Това прогнозира в рубриката „Чети етикета” в „Тази сутрин” по bTV бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков.

Дръжте климатиците на не по-малко от 27 градуса, посъветва експертът. По думите му поддържането на 18 градуса през лятото е ненужно и опасно.

Много е важно редовно да се почиства филтърът на вътрешното тяло на климатиците.  Задължително трябва да се почиства и повърхността на топлообменниците на външните тела, допълни Божков. По думите му годишно се инсталират около 90-100 000 климатици в България.

Към съветите за по-ниски сметки за ток в летните жеги експертите добавят и пускането на щори през деня, използването на уреди с висок енергиен клас, често размразяване на хладилника и поддържането на по-ниска температура на пералнята, сушилнята и миялната.

Снимка: btvnovinite.bg

„Периодът е отпускарски. Ако ни няма 1-2 седмици вкъщи, е добре да се изключи централно някой от уредите. Ефектът е много голям, това важи и за офисите”, заяви д-р инж. Здравко Георгиев, изпълнителен директор, Софийска енергийна агенция – Софена.

Снимка: btvnovinite.bg

Във връзка с повишеното потребление на ток през лятото еленко Божков изтъкна, че притеснителното е, че в момента част от базовите ни мощности са в планови ремонти.  

А ето как се справят в Сандански с августовските жеги.  

До 11 ч. преди обед Фота Томова например използва щори, след това прибягва до климатик.

„Определено през юли и особено през август сметкте за ток са повишени значително, сигурно 10 – 15%. Личният ми лекар каза, че не е полезно да се седи по цял ден под климатика, но това е  единственото спасение през лятото”, признава тя.

Гюргя Димитрова, за разлика от Фота, не използва климатик, но има друго решение за справяне с жегите – вентилатор. Жената обаче заяви, че и той вдига сметката за ток. Има хора, които подценяват горещините, и често стават пациенти на болницата.

Лекарите съветват да се върви по сянката, да се приемат много течности и да се подържа по- ниска околна температура.

Климатикът е полезен, но крие и рискове от алергични заболявания, простудни заболявания, инфекция на горни и долни дихателни пътища и може да бъде и вреден, ако не се използва рационално.

„Имало е такива случаи, пациенти, които са прекалявли със стоенето под климатик да са получавали различни респираторни инфекции и пикочни инфекции”, коментира д-р Йоан Ников.