В Европа всяка година 300 000 души губят живота си заради заболявания на белия дроб, сочат данни на Българското дружество по белодробни болести. Точно толкова биха били жертвите на три бомби като тази в Хирошима.

В София около 800-900 души годишно умират от болести, причинени от мръсния въздух. Гражданското недоволство срещу липсата на мерки срещу завишеното ниво на фини прахови частици в атмосферата става все по-голямо. Неправителствени организации започнаха дела и заведоха колективни искове.

Миналият петък неправителствени организации и адвокати заведоха колективен иск срещу бездействието на Столичната община по отношение на високите нива на замърсяване в столицата.

„Ние сме установили конкретни нарушения на Закона за чистотата на атмосферния въздух”, заяви адвокат Димо Господинов, който е съставил иска и един от неговите вносители. По думите му в рамките на една година може да има 35 дни, в които може да има превишаване на ФПЧ. За 2016 г. обаче те са над 60, а за 2017 г. нормата е превишена още през март.

Вече две години Столична община бездейства, тъй като няма програма с включени мерки за подобряване на качеството въздуха, заяви още адвокат Господинов.

Оказва се, че за първите три месеца на тази година най-високи стойности на замърсяване е имало в София и Пловдив.

Снимка: bTV

Пловдив беше първият град, в който граждански организации заведоха колективен иск срещу РИОСВ и Общината заради мръсния въздух. За 2008 г. в там има 208 дни, в които нивото на ФПЧ е завишено, при норма от 35 дни годишно, коментира вносителят на иска адвокат Михаил Екимджиев.

„След 6-годишна битка на две инстанции обаче искът е отхвърлен”, заяви той. По думите му Общината и РИОСВ твърдят, че полагат усилия и в последните години ситуацията с въздуха се подобрява.

„За съжаление обаче хората от общината с едно бракониерско действие се лишиха от възможността да докажат ползите от своите усилия”, коментира още адвокат Екимджиев. Той припомни, че преди две години измервателната станция беше преместена от „Баня старинна” в жилищната част в кв. „Тракия”, където е много по-чисто, трафикът не е интензивен и няма битово замърсяване. По думите му това е направено само и само, за да се манипулират данните.

„При избора на място за разполагане на станцията са спазени всички нормативни изисквания”, заяви Мариана Кондаклиева от РИОСВ – Пловдив. Според нея това не е периферията на града, тъй като в района живеят 60 000 души и има минимум 250 000 транспортни средства, които да минават през кръстовището за едно денонощие – както е изискването.

Кондаклиева обясни, че се наблюдава сезонна зависимост по отношение на нивото на фини прахови частици, като превишения се регистрират само в периода октомври – март.

Снимка: bTV

Контактът със замърсеният въздух най-бързо и най-силно засяга дихателните пътища, защото ние вдишваме този въздух. Трайната експозиция към ФПЧ е основен фактор за хронични белодробни заболявания, които по-нататък водят до инвалидност и висока смъртност. Тя може да доведе още и до онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

Това заяви пулмологът и председател на Българското дружество по белодробни болести и – доц. Диана Петкова в студиото на „Тази сутрин”.

„Забелязва се и честота на бронхиалната астма особено при децата”, обясни още тя. По думите ѝ за това влияе, освен нивото на ФПЧ, и нездравата обстановка в домовете. Тя посъветва родителите да извеждат децата си на места с чист въздух, извън големите градове, и да избягват да пушат близо до тях.

Снимка: bTV

Според данни на СЗО България се оказва на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсен въздух. Въпреки че с годините се забелязва тенденция смъртните случаи да намаляват, те все още остават тревожно високи.

„Безспорно мерките стават повече – имаме вече велоалеи, започват да се мият улиците в някои градове. Културата обаче се изгражда дълго”, смята пулмологът.

Вижте повече във видеото: