През изминалата седмица отново се заговори колко тежки са ученическите раници. Макар проблемът да е стар, той излезе на дневен ред, след като петокласничка написа писмо до председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и поиска мерки.

Според препоръката на Министерството на здравеопазването (МЗ) раниците трябва да са до 15% от теглото на детето.

Снимка: bTV

Имайки предвид нормите, раницата на осемгодишно дете, например, трябва да тежи до 4 кг.

Снимка: bTV

Според проучване на родители между първи и седми клас обаче чантите натежават прогресивно от 5,8 до 7,7 кг.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Експеримент в студиото на „Тази сутрин“ показа, че раниците второкласник и четвъртокласник, напълнени според програмата им, включително с храна и вода, тежат над 7 килограма.

Снимка: bTV

Васил Николов от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, който е баща на две деца, сподели, че когато те имат час по физическо възпитание, ги изпраща на училище с анцузи, за да им спести тежестта.

Кинезитерапевтът Марияна Попова коментира, че постоянното напрягане на мускулите и на тялото, за да може да задържи тежестта на раницата ежедневно, води до изгърбване – детето се привежда напред, гърбът стои продължително време в тази позиция, мускулатурата се изморява. Всъщност през цялото израстване детето стои в позиция, която е неблагоприятна за растежа и стойката му. В един момент това може да доведе до изкривяване на гръбначния стълб и гърба. Още по-сериозен е проблемът, ако раницата се носи само на едното рамо, посочи Попова.

По думите ѝ ортопедични раници са по-добри за децата от обикновени, макар че разликата в теглото е около 0,7 кг.

За справяне с проблема от Министерството на образованието и науката предложиха няколко варианта, като разделянето на учебниците на части, използването на рециклирана хартия и блокова програма.

Снимка: bTV

Ясно е, че трябва да има мерки и те трябва да са комплексни, коментира Николов.

Снимка: bTV

Даниела Черийска, експерт от ДАЗД, посочи, че Агенцията не може сама да реши проблема. Това е въпрос, който трябва да бъде решен общо, да бъде координиран от ДАЗД, заедно с МОН и МЗ и да се работи съвместно с децата, каза тя.

Вижте повече във видеото:

Как да се реши проблемът с тежките ученически раници?