Килограм домашна лютеница излиза 0,99 лв. по цени на едро през 2017 г. Цената в сравнение с миналата година леко се е повишила – през 2016 г. тя е била 0,95 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Има обаче поевтиняване спрямо 2015 г., когато килограм лютеница ни е струвал 1,07 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-висока според цената на едро е бил 1 кг туршия през 2015 г. – 1,19 лв. Тази година тя е 1,01 лв. През 2016 г. обаче е била 0,96 лв.

У дома ли да си направим зимнина, или да си купим?

„Обикновено работещите хора предпочитат да си закупят готова и да жертват вкуса”, коментира в рубриката „Чети етикета” в предаването „Тази сутрин” по bTV Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Георги Камбуров, секретар на Асоциацията на оранжерийните производители на зеленчуци, посочи, че цената за крайния потребител нараства, когато продукцията мине през няколко търговци и всеки сложи надценка. В магазина също искат да си сложат печалба, отбеляза той. По думите обаче не става дума за изкуствено надуване на цените. „През колкото повече ръце минава, толкова по-скъпо е”, коментира той.

Според Владимир Иванов има около 25% разлика на цените на пазара на дребно с тези на едро.

„В момента на пазара се появяват изключително големи количества македонски и албански вносни домати, които се конкурират с нашата продукция”, отбеляза още Камбуров.

По думите му българската оранжерийна продукция намалява.Той цитира и статистика на Министерството на земеделието за оранжерийното производство от 2011 г. до 2016 г., според което почти наполовина са спаднали засетите площи.  През 2011 г. са били  2000 хектара, а сега са 1002 хектара.  

Снимка: btvnovinite.bg

Според Иванов обаче като цяло в държавата производството в аграрния сектор се увеличава.

Леля Светла от монтанското село Крапчене показа за bTV една от най-вкусните си рецепти за туршия – „Хубавелка”, от богатия си списък с над 200 рецепти за зимнина.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите й за една доза, от която излизат 8 буркана, биха отишли 10-15 лева.

Леля Светла обаче използва чушки домашно производство. „Моя труд как да го смятам, като аз работя денонощно”, каза още тя.