След поредицата дни с опасно мръсен въздух в столицата стойностите на фини прахови частици влязоха в норма, показват измервателните уреди, разположени в София. Въздухът у нас обаче крие големи рискове, предупреждават лекарите.

Данните днес и предишните дни

През изминалите няколко дни в столицата действително са дишали опасно мръсен въздух. Абсолютно във всички станции, и в петте станции, е отбелязано превишение на нормата, посочи в предаването „Тази сутрин“ Тодорка Петкова от Изпълнителна агенция по околна среда.

В Станцията в Павлово на 8 януари са измерени стойности на фините прахови частици (ФПЧ) пет пъти над нормата.

Тази сутрин апаратите в станцията отчитаха 26 микрограма, което обаче е моментна стойност, а нормата е средноденонощна – за 24 часа, и е 50 микрограма за кубичен метър, посочи Петкова.

Снимка: bTV

Тя допълни, че предварителните данни за 11 януари показват, че най-висока концетрация на ФПЧ е отбелязана в Благоевград, следван от Пловдив, Бургас и едва тогава София.

Най-високи концентрации на ФПЧ са отчетени на 1, 7 и 8 януари.

Данните на сайта AirBG.info също показаха тревожни стойности в последните дни. Превишенията на някои от критичните места в града бяха над 400 микрограма, имаше рекордни отчитания над 1000 в проблемните райони, където се изгарят твърди горива, каза Стефан Димитров от сайта.

Снимка: bTV

Той посочи, че станциите им също са сертифицирани, калибирани и надеждни.

Разликите са с официалните данни са, защото Изпълнителната агенция има само четири станции в града и една на копитото, докато AirBG – над 200.

Снимка: bTV

„Тези данни помагат за по-пълна картина. По-добре е да се говори за сътрудничество, отколкото за конфронтация“, каза той.

Вярваме, че колкото по-гъста е мрежата, толкова по-достоверни са резултатите, каза още Димитров.

Проблемът идва от температурната инверсия, но най-вече от замърсителите – автомобилния трафик, изгарянето на твърди горива.

Мерките

Запитан как гледа на тези данни, при положение, че на сайта на Столичната община предупредителната система не даде прогноза за замърсен въздух, общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков коментира, че решаването на проблема би трябвало да е усилие на всички институции и граждани. В момента според регламента на нормативната уредба данните се събират официално от Националната агенция по околна среда, а прогнозите се правят съгласно методология, изработена от БАН, обясни той.

Снимка: bTV

Зарков е зам.-председател на Комисия по транспорт към Столичния общински съвет и съвносител на доклада за мерките за подобряване качеството на въздуха.

Той посочи, че има инициатива за събиране на изоставени гуми, за да не бъдат изгорени. Само за месец са събрани над 3000 гуми.

Това, което дишаме, безспорно е отрова, коментира пулмологът д-р София Ангелова. Тя обаче посочи, че вчера е имало среща на кмета на София Йорданка Фандъкова с експерти от много области, за да дадат нови предложения за мерки. Ангелова подчерта, че и хората трябва не трябва да бъдат безучастни и ги призова да не карат автомобилите си на празен ход и да не горят гуми или други материали, които отделят тежки емисии.

Снимка: bTV

Димитров посочи, че единствените мерки, за които е чул да се вземат, са газанализаторите в КАТ, които обаче не покриват ФПЧ. Миенето на улици е нещо пожелателно, но няма да реши проблема. Реално не знаем колко коли са спрени от движение, продължавам да настоявам за седмичен отчет колко автомобила наистина са спрени, каза той.

Снимка: bTV

Зарков отговори, че всъщност мерките са многопосочни, например модернизирането на градския транспорт с покачването на стандартите му за екологичност, строителството на метрото. В момента се обсъждат мерките за безплатно използване на буферните паркинги, за увеличаване на цената на синята зона, за да се демотивират шофьорите да влизат с автомобили в центъра. Следващите мерки са т. нар. зелен билет в рамките на 1 лв. за цялата градска мрежа за цял ден, възможността за ограничаване на движението на МПС в централната градска част при натрупване на такива прахови замърсявания, не на последно място – и безплатния транспорт, добави той. 

Предпазни мерки

Според Димитров на пазара у нас в момента няма маски, които да предпазват от ФПЧ 2,5.

Снимка: bTV

Д-р Ангелова посочи, че маска с активен въглен, която плътно покрива устната кухина, би била добра, докато медицинските са много тънки и трябва много често да се сменят.

Най-застрашени в този момент са хронично болните, децата, бременните. Хубаво е те да ограничават излизането в този период, препоръча тя.

Вижте повече във видеото: