„Чети етикета”: Как да се предпазим от измами на Черния петък
Експертите съветват да проверяваме цените и да не се увличаме от емоциите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
черен петък
Снимка: Reuters

С идването на Черния петък начините за измами от некоректни търговци се увеличават.  В същото време все повече хора планират да пазаруват по време на деня на намаленията и то основно онлайн.

Черен петък
Снимка: bTV

За да не се окаже петъкът черен и за банковата сметка е важно потребителите да подходят отговорно към процеса и внимателно да проучат продуктите, от които се интересуват. Това е един от съветите на експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Черен петък
Снимка: bTV

Той апелира хората да не се хващат на емоционалния търговски трик, наречен „Черен петък”, а да сравняват цени, да проверят как са се движили цените в предишни периоди и да са сигурни, че плащайки онлайн личните им данни няма да попаднат на нелоялен търговец.

Черен петък
Снимка: bTV

bTV наблюдава цените на няколко продукта в български и чуждестранен сайт.

Черен петък
Снимка: bTV

До петъка цената на един часовник например беше с разлика от над 200 лв. между двата търговеца. Танев е категоричен, че тази разлика е притеснителна.

Черен петък
Снимка: bTV

В цената на луксозна самобръсначка редовната цена е с разлика от над 200 лв., а при дамска чанта – 74 лв.

Черен петък
Снимка: bTV

Експертът е избрал също да проучи намаленията преди черния петък, но за съдомиялна машина. Неговите данни показаха, че продуктът определено е надценен. Според извадката в цените стойността на домакинския уред е имала пик преди черния петък, което показва, че стойността е била изкуствено завишена.

Черен петък
Снимка: bTV

Той уточни, че българският пазар е по-скъп, защото е по-малък. Съветът му е да се информираме и да проверяваме условията за връщане.

С измама се е сблъскала Милена Тодорова, купувайки играчка за детето си.  У дома тя видяла, че под етикета с цената стои втори етикет с по-ниска цена. „Обявената цена от търговеца, без намалението е 16,90 лв. но върху скрития етикет цената е чувствително по-ниска”, посочи тя.

2111505977.jpg

В други онлайн магазини я открила за 12,80 до 12,90 лв. „Според мен цената е изкуствено завишена, за да се постигне по-голям процент намаление, а всъщност той е много по-малък”.

Намаления или хитрости чакат клиентите в черния петъкПод големите табели за черни, зверски и адски намаления често стоят фиктивни понижения на цените, неистински промоции и разнообразни търговски трикове

В социалните мрежи Милена разказва за случая и на други майки. Лавината от гневни коментари стига и до търговеца. Той обявил, че новата цена е в резултат на това, че техният доставчик повишил цените.  

Милена планира да пазарува на Черния петък и посочва, че е по-добре да има по-малки намаления, но да са реални.

Все по-често хората търсят помощ в социалните мрежи, вместо да подават сигнали до институциите, които реално контролират пазара. Според Константин Райков от Комисията за защита на потребителите пазаруването се дигитализира и е нормално и потребителите да изявяват гнева си онлайн. „Хората разбраха и силата на социалните медии, помагат на други, споделят информация и така дори дисциплинират търговеца”, каза той.

„Черен петък”: Намаления по света, съмнения за хитруване у насПромоциите не са това, което са

Райков посочи, че недействителните намаления са най-честата измама на Черния петък. Друга нелоялна практика е да се рекламират масови намаления, а да се окаже, че понижени са само броени стоки.

Когато се пазарува трябва да проучим много добре не само цената, но и условията на намалението, заяви той.

Анкета
Ще се възползвате ли от намаленията на черния петък?
Резултати

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре