Преди дни започнаха проверките за двойни стандарти в качеството на храните у нас и в Западна Европа. 

Ще се изследват шоколади, безалкохолни напитки, млечни, месни продукти и детски храни.

Снимка: bTV

България се присъедини към искането на Чехия, Словакия, Унгария и Полша да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Като недопустима дискриминация беше определена практиката за влагане на повече сол, мазнини и изкуствени подсладители в продуктите за държавите от Източна Европа.

Експерти от Агенцията по храните ще пътуват за Германия и Австрия, където ще вземат 32 проби от продукти, които се продават и у нас.

Има ли двоен стандарт при млечните продукти ще търси екипа на гл. ас. Гинка Калинова. Пробите се подготвят внимателно, защото тестът е сложен и отнема време. 

„Показателите, по които ще бъдат изследвани тези продукти са определяне съдържанието на протеин, мазнини, водното съдържание, съдържанието на натриев хлорид и мастно киселинния състав. Сравняваме етикета със съдържанието – и най-вече дали има подвеждане на потребителите”, уточни Калинова.

Сред млечните продукти, които ще бъдат изследвани, са кашкавал, маскарпоне, масло, крем за мазане, включително и йогурт с плодове.

Цялото изследване включва няколко основни показатели, които отнемат няколко дни и в крайна сметка трябва да удостоверят съвсем точно какво ядем – менте или оригинал.

У нас за първи път ще бъдат направени подобни тестове. Резултатите се очакват до месец.

Вижте във видеото теста, който беше направен в студиото на bTV с шоколад: