Пилешкото месо е продуктът, за който има най-много съмнения и легенди, че е третиран с медикаменти, а лекари са препоръчвали да се спре консумацията на пилешко при хормонални проблеми. Много майки не дават пилешко на децата си твърдо убедени, че в него има химия и то може да бъде вредно.

Изследване показва, че България е на седмо място по влагане на антибиотици при отглеждането на пилета. Това обаче не означава, че ги има в крайния продукт, коментират епидемиолози.

Снимка: bTV

bTV направи тест на пилешко от търговската мрежа в акредитирана лаборатория на Агенцията по безопасност на храните за остатъци от антибиотици и хормони. Тестът показа, че в крайния продукт няма антибиотици и хормони.

Злоупотребата с антибиотици води до резистентност и по-голяма смъртност при хората, защото лекарствата спират да действат.

Снимка: bTV

По-големият проблем е изхвърлянето на антибиотици в околната среда, както и прекомерната им употреба,  коментира главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. Той призова да не се приемат антибиотици при вирусни заболявания и да не се прекъсва предсрочно лечението с предписан антибиотик.

Вижте повече във видеото: