„Чети етикета”: Как се боядисват яйца с естествени бои
Агенцията по храните ще проверява качеството на продуктите и след Гергьовден
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
великден, трапеза, яйза, козунак
Снимка: iStock

С наближаването на великденските празници все повече хора се обръщат към домашно приготвените храни и боядисване на яйца, за да са сигурни в съставките и качеството.

Нов подход представи блогърът Румяна Босева, която предпочита да не използва готовите бои за великденските яйца.

Тя боядисва жълтите яйца с куркума, зелените с див чесън (левурда), лилаво с боровинки, а червеното със смес от нар и цвекло.

Как се боядисва яйце с куркума вижте тук:

По думите ѝ, въпреки че процесът е по-бавен, си заслужава, за да има на трапезата повече естествени съставки.

При повечето багрила яйцата може да се варят направо в отварата, а при дивия чесън той се пасира и яйцето се потапя директно в сместа.

От Агенцията по храните са категорични, че боите за яйца не са опасни и са разрешени в родното и европейското законодателство.

Въпреки това експертът от БАБХ Райна Иванова препоръчва да не се боядисват спукани яйца, защото могат да се замърсят при последвалото по-продължително съхраняване.

От БАБХ допълниха, че проверките за качеството на храните са започнали от 5 април и ще свършат чак след Гергьовден.

Колко струват съставките за празничния обяд?

Според статистката средната цена на яйцата е около 0,20 лв. за брой, а на дребно 0,26 лв. за брой.

графики
Снимка: bTV

По магазините за една кора стойността е около 6 лв., а яйцата от свободни кокошки имат единична стойност около 0,40 лв.

графики
Снимка: bTV

При агнешкото месо цената на едро за килограм е малко над 13 лв.

графики
Снимка: bTV

По магазините цените са разнообразни – от 16 лв. за килограм до 13 лв. според вида на месото.

графики
Снимка: bTV

Купеният от магазина козунак излиза по-евтино, но съставките му не винаги са полезни.

графики
Снимка: bTV

Какви са цените на агнешкото, яйцата и козунаците по магазините, вижте проверката ни тук:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре