Как са вербувани доносници и сътрудници на бившите тайни служби ще можем да четем и от вкъщи. Пълните архиви на Държавна сигурност ще бъдат качени в интернет.

Кореспонденцията има ранг на дипломатическа поща, но услужливо се води само на руски език. Тези факти вече ще бъдат достъпни от личните компютри след 1 юли 2017 г. на интернет портал за отворени данни. Папките с кадровите служители на ДС ще са първи.

„Представете си една папка на един щатен служител, неговото лично дело, разшиване, сканиране, обработване със съответните програми - това е процедурно време”, коментира Евтив Костадинов, председател на Комисията по досиетата.

В държавния архив също са убедени, че за отварянето на огромните масиви информация се изисква много повече време.

„Ако използваме една мисъл на Адам Михник - всички сме копелета на комунизма, по някакъв начин това беше система, в която бяха зацапани хиляди и стотици хиляди хора. Един свободен достъп ще даде възможност да се види кой точно какво точно е правил”, каза Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

През последните 8 години Комисията по досиетата е установила, че 10 500 сътрудници на разузнаването и ДС са взели участие в управлението на страната.