Чешката ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката
В края на март или началото на април ще има нови срещи с представителите на „Инерком”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
ЧЕЗ и Инерком
Снимка: btvnovinite.bg

Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката. Това съобщи преди минути говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова. По думите ѝ в края на март или началото на април ще има нови срещи с представителите на „Инерком”.

Очаква се решението на ЧЕЗ за участието на София в сделката с „Инерком“Представители на компанията на Гинка Върбакова все още са в Прага, научи bTV от свои източници. Според непотвърдена информация обаче самата Върбакова вече е отпътувала от страната

Тогава адвокатите на чешката компания ще представят възможните варианти, върху които след това би могло да се преговаря.

Пътят на държавата към контролен пакет в активите ЧЕЗ у нас минава през споразумение извън съдаТова твърдят източници на чешки медии, които следят отблизо преговорите. Преговорите продължават, очаква се утре да има решение в каква посока ще се върви

През това време продължава да тече процедурата по вече сключения договор с „Инерком”.

„Въпреки че българското правителство не прояви интерес за влизане в процеса по продажбата, който протичаше през изминалата година, ЧЕЗ ще разгледа искането, представено от нашия бизнес партньор, и ще проучи  възможностите”, се казва в съобщение на компанията.

„С оглед на ограниченията, наложени от вече подписания договор между двете компании, ЧЕЗ и „Инерком” решиха да изготвят комплексен анализ на всички варианти и възможни последствия от потенциалното влизане на българската държава в процеса. След няколко седмици преговорите ще продължат”, отбелязват от ЧЕЗ.

Доколкото знам, детайли около арбитража не са обсъждани, допълни Алице Хоракова.  

Ето целия разговор с говорителя на ЧЕЗ:

– Имате ли вече решение по българския казус?

– Да, преговорите пиключиха и ЧЕЗ реши да отговори на молбата на българската държава и да провери задълбочено възможностите как държавата може да влезе в продажната процедура. Двете страни решиха, че ще направят пълен анализ на различните варианти как българската държава би могла или не би могла да влезе в процедурата по продажба и до няколко седмици ще се срещнем отново, за да ги обсъдим. Сега адвокатите ще проверят всяка една възможност и след това двете страни ще решат дали това е възможно или не.

– Колко дълго би продължила подобна процедура?

– Няколко седмици, за да се направи анализът.

– И след тези няколко седмици ще има ли окончателно решение?

– Страните ще се срещнат отново да сравнят анализите, защото и двете страни ще проучват възможностите и след това ще решат какво да правят оттук насетне.

– А през това време се движите по вече подписания договор, така ли?

– Да, през това време процедурата продължава по сроковете на вече подписания договор, например за изпращане на документите за антимополната комисия и т.н.

– Имате ли очаквания в каква посока са нагласите на ЧЕЗ?

– Ще видим в каква посока ще тръгне анализът, сега това е в ръцете на адвокатите.

–Т.е възможно е, но не е сигурно?

– Това е чувствителна тема особено предвид арбитража, те трябва да проверят всеки правен аспект на възможните сценарии.

– Ще има ли окончателно решение след тези няколко седмици анализи?

– Най-вероятно ще има нов кръг обсъждания на база заключенията в анализите, така че не очакваме окончателен отговор в следващите седмици, а по-скоро следващ кръг на преговори.

В прессъобщение от „Инерком” потвърдиха за водените разговори с представители на ЧЕЗ. В текста се посочва, че въпросите, които са били поставени от фирмата купувач, са били два:

Първият въпрос – участието на българската държава в сделката.

„В рамките на разговорите, представителите на двете страни обсъдиха някои ограничения, произтичащи преди всичко от вече сключения договор за продажба на акции. „ЧЕЗ а.с.“ и „Инерком България“ се договориха, че ще изработят комплексни анализи и оценки на всички варианти за евентуалното влизане на българската държава в сделката.

Разговорите по тези въпроси ще продължат през следващите седмици, като очакваме в началото на април да бъдат готови възложените анализи”.

След приключването им ще бъдат информирани всички заинтересовани страни, посочват от „Инерком”.

Втората тема на разговорите е било съгласуването на двустранни действия във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред КЗК по реда на чл.79 ал.1 от Закона за защита на конкуренцията, се казва в прессъобщението.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре