С днешните 25 температурни рекорда, последните почивни дни през август влязоха в историята като най-горещите това лято.

Код червено в шест области и над 40 градуса в по-голямата част от страната - така изглеждаше тежката жега.

Температурата в София достигна 36,2 градуса. В предишните дни в столицата все нямаше рекорди, но ето днес вече и тук регистрирахме такъв.

Плевен и Свищов бяха най-горещите градове - следобед температурата и в двата достигна 41,5 градуса.

Поредният температурен рекорд беше записан днес в Русе. Хората в града се надяват да е за последно това лято. Термометърът следобед показа 40,2 градуса.

„Това е рекорд за днешната дата, предишният е със стойност 37 градуса, измерен на 26 август 1992 година,” каза Светлозар Рулински от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

От утре вече предстои понижение на температурите, само че хладният въздух ще нахлуе със силни ветрове. Особено ветровито ще е в Северозападна и Централна Северна България. За понеделник отново е в сила предупредителен код и то оранжев, но вече не за жеги, а за вятър с пориви до 90 км в час в шест области.

В североизточните райони привечер предстоят и силни гръмотевични бури и интензивни валежи. С други думи - капризите на времето продължават.

Два пъти за едно лято код червен

За втори път това лято метеоролозите от БАН обявиха червен код за опасно горещо време. Предупреждението обхвана шест области на страната - Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. Код "червено" е свързан с повишена опасност за здравето. В останалите области на страната беше в сила "оранжев" код.

Само на морския бряг максималните температури бяха по-ниски. Лекарите съветват да се избягва излизането на открито в най-горещите часове на деня.

Предишният червен код засегна три области – Плевен, Русе и Велико Търново по време на Горещниците (15, 16 и 17 юли).

Във връзка с трайното засушаване на растителната покривка, сухото и горещо време, е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване на полски и горски пожари.

Поради високи температури над 35 градуса, е въведена забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 20 тона в 15 области. Временно се ограничава движението на камиони и през граничните пунктове на България и Румъния, съобщиха от МВР. Ограничението е за товарни автомобили над 7,5 тона за времето от 11.00 часа до 20.00 часа днес.

Изключение има само за автомобилите, които превозват хора; животни, зеленчуци и плодове и стока, която бързо се разваля, както и за колите на спешната помощ.