Напрежението в здравеопазването расте. Очертават се черни сценарии за системата, ако няма актуализация на бюджета на касата. Лекари и пациенти излязоха с остри критики към депутатите заради обрата в парламента. Той върна здравеопазването на изходна позиция.

Въпреки че политическите партии поеха отговорност да актуализират бюджета на касата, това може и да не се случи, ако съдим по ситуацията от последнте дни. Лекарското съсловие буквално "изригна" в декларация до президента и до парламентарно представените партии.

Определя случаващото се като "поредна политическа шизофрения". И настоява президентът да "пречупи твърдоглавието на политическите сили и да ги убеди да влязат в пленарната зала в понедленик, за да свършат работата, за която са избрани".

От здравното министерство обявиха различни сценарии са справяне със ситуацията, но те изобщо не са розови.

От днес 77-годишният Иван от Банско временно има нов дом - Първа многопрофилна болница в София. Там е заради сърдечна аритмия. От интензивното отделение говори трудно, но остро за поведението на политиците. „Искат да унищожат здравноосигурителната каса и медицината. Много нелепо, много глупаво”, казва той.

От болницата казват, че засега се справят, въпреки че касата им дължи 1 милион лева за вече извършена дейност. Разчитат на търпението на доставчиците на лекарства и консумативи, които чакат парите си с месеци.

Ако депутатите оставят дупката в бюджета на касата да "зее", Университетската болница във Варна ще издържи до октомври-ноември. Лечебното заведение трупа задължения всеки ден.

"Каквото можем да направим с двете си голи ръце, ще го свършим, но реално за болните няма да има медикаменти и консумативи, независимо какви ограничения болницата ще си наложи. Лекарите ни дойде до гуша да се занимаваме с това безхаберие", коментира проф. Валентин Игнатов, УМБАЛ „Св.Марина" – Варна.

От здравното министерство заявиха, че без актуализация лекарите най-вероятно ще останат без декемврийска заплата. Може да се наложи и ограничение в приема на пациенти, които, ако не са спешни, ще чакат на опашка, за да влязат в болница.

В сряда е насрочено заседание на Надзорния съвет на здравната каса. Дотогава ще е ясно дали парламентът все пак ще гласува актуализацията на бюджета на касата. Така че на заседанието на надзора ще се мисли какви са полензите ходове спрямо решението на парламента. Предвидено е още да се разгледат отчетените от болниците надлимитни дейности, както и парите, с които ще разполагат през август.