Черната хроника, която само от началото на 2015 г. вече съдържа пет убийства, е резултат от чувството за безнаказаност, безсилието на службите и обществено-икономическата обстановка. Такъв коментар на криминалните събития от последните дни направи бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров в предаването „120 минути”.

Според него не може да се търси връзка между петте убийства, поне от информацията, разкрита в медиите и от изявленията на официалните лица. „Колегите, които работят, вероятно знаят много подробности, които дано не станат публично достояние, докато не се разкрият престъпленията”, препоръча бившият професионален ръководител на силовото ведомство.

„Няма как да оставим настрани това, че у извършителите има чувство за безнаказаност. Никой не знае, че няма да бъде заловен, защото вероятността за разкриване никак не е малка”, посочи той.

МВР под светлината на прожекторите

Работата на МВР трябва да е по-рутинна и оперативна, а не под светлината на прожекторите, подчерта още ген. Петров. „Някои хора дори си позволиха да говорят за поръчково убийство, преди да са разкрити извършителите, мотивите и най-вече поръчителите”, разкритикува той.

Според него не може да се търси мотив за отклоняване на вниманието от нещо друго зад поредицата от убийства. „Безспорно е, че властимащите отклоняват вниманието, но това става по други начини. Операцията срещу семейната група килъри по-скоро може да е била с цел да се разсее вниманието от убийствата. Важно е какви доказателства са събрани за реалната престъпна дейност на тези хора, или арестите им са за отвличане на вниманието. Беше бумнато като една конфетка”, коментира ген. Валентин Петров.

Опитът на Светлозар Лазаров

С уговорката, че не иска да коментира професионалните качества на настоящия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, ген. Петров намекна, че той е имало много поводи Лазаров да подаде оставка. „Няма да коментирам професионалните му качества, но твърде много неща се случиха, които не подкрепиха тезата, че той трябва да оглавява професионално МВР”, посочи той.

„Персонална оценка на главния секретар има кой да дава. Нека започнем от това как се разсипа МВР. Преди години за да се стигне до този пост, човек трябваше да извърви доста дълъг път от най-ниските нива до най-високите – период от 15-20 години трудов стаж. Трябва сериозен професионален опит в ръководство на служби с по няколко холяди човека. Това е един човек със 7 години трудов стаж, а законът беше променен, за да остане той на поста”, припомни ген. Петров.

„Трагикомичният” Петко Сертов

„Случката с Петко Сертов е толкова трагикомична, че дори не заслужава коментар”, обобщи бившият главен секретар на МВР.

„Да занимаваме държавата с този казус е несериозно. Несериозно е поведението най-вече на семейство Сертови – първо вдигнаха един шум, а после се покриха. Петко Сертов не се обади да каже, че е жив и здрав и няма нужда да бъде издирван. Човек обаче трябва да има мъжко поведение, за да постъпи така. Стигна се до там дори да бъде използван един солиден ресурс. Очевидно самото семейство не е подпомогнало работата на МВР”, обясни генералът.

Безсилието срещу битовата престъпност

„Нали пребориха битовата престъпност с жандармерията по селата?”, попита лаконично ген. Петров другият проблем пред МВР.

„Безсилието на службите и правораздавателната система води до всичко това. Това е следствие от псевдореформите в сектор „Сигурност” – той е реформиран на парче от всеки следващ министър. Безспорна е нуждата от много сериозна реформа”, обобщи бившият главен секретар.