Седем души загинаха, а 29 са ранени след като цистерни с пропан бутан се взривиха на гарата в центъра на Хитрино. Композицията от 26 цистерни е трябвало да направи отбивка, за да пропусне по трасето пътнически влак. 12 от цистерните обаче дерайлират и се взривяват.

Разрушенията, пожарите и нанесените щети са с размерите на бедствие. Шуменското село изглежда като след война.

Влаковата композиция от цистерни, пълни с газ, се взриви в 5:40 ч. тази сутрин. Ударната вълна срина до основи къщи и сгради, десетки бяха затрупани, а после спасени изпод руините.

Взривът предизвика пожари, които оставиха десетки семейства без дом. В понеделник ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите.

РЕАКЦИИТЕ НА ВЛАСТТА

Още в 6 ч. сутринта в транспортното министерство вече са работили по изясняване на случая, обясни министърът в оставка Ивайло Московски. На гарата в Хитрино влакът е трябвало да направи отбивка, за да освободи трасето за пътнически влак.

Постовият стрелочник на гарата е забелязал искри от локомотива на влизане, което може да означава вероятно маневра от страна на машиниста и опитване на намаляване рязко на скоростта, обясни министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски.

На 16-та минута от подаването на сигнала пожарните коли са били на мястото на инцидента, твърди директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисир Николай Николов, който отхвърли обвиненията за неадекватни реакции. Първата линейка е била на мястото в 5:54 ч., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Премиерът в оставка Бойко Борисов също пристигна на мястото на инцидента. Успокои, че най-вероятно нов взрив не се очаква, че здравните власти са мобилизирани, и че държавата ще помогне на оцелелите.

Снимка: Ладислав Цветков

Избраният за президент на България ген. Румен Радев, който също посети района, заяви, че трагедиите ни напомнят колко сме уязвими и, че трябва да бъдем солидарни.

Кметът на Хитрино каза, че трагедията е голяма, има напълно изгорени къщи и ударната вълна е била много силна. Той обясни, че влаковата линия разполовява селото на две и минава през самия център, а инцидентът е станал на самия прелез , където има магазини и къщи.

През целия ден пожарникарите гасят горящите цистерни и ги обливат с вода, за да не се стигне до нов взрив. Други продължават да търсят оцелели под руините.

ПРИЗРАЧНОТО СЕЛО

Властите решиха да пристъпят към спешна евакуация на населението. Селото от около 700 души вече е празно.

Голяма част от хората не са искали да напуснат домовете си, предимно възрастни, които са изключително привързани към имуществото си.

Полицейските екипи и медиците са обследвали всяка къща, като за това дали има хора в къщите са се ориентирали главно по пушека от комина.

Община Шумен изрази готовност да подслони евакуираните хора. Повечето от хората обаче са предпочели да останат при свои близки.

14 души са настанени в кризисен център в Шумен. Зам.-кметът на града д-р Светлана Маркова съобщи, че всичко необходимо е осигурено, имало е много желаещи да донесат храна. Хората ще останат в центъра, докато трябва. Донесени са и дрехи, тъй като някои са били само с дрехите на гърба си, с които ги е заварила взривната вълна. На мястото пристигнаха психолози, които ще работят с потърпевшите. 

От БЧК отправиха призив към всички неправителствени организации и доброволци, които имат намерение да отидат да помагат в Хитрино, да не го правят, тъй като е осигурена нужната организация. БЧК и представителите на всички институции са на мястото и вършат всичко необходимо към момента.

Полицейски екипи ще бъдат ангажирани с опазването на покъщнината на евакуираните хора.

ПОМОЩИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО

Нуждаещите се от Хитрино ще получат по 325 лв. помощи още днес, съобщи кметът на селото Нуридин Исмаил.

Сформирани са две комисии – социална и строителна, с участието на Областна администрация, които описват щетите, обясни кметът. По думите му в понеделник до обяд трябва да има доклад на комисията, за да направят конкретни искания до Министерски съвет за отпускане на целеви подпомагания – както за публичните, така и за частните сгради.

Според Нуридин Исмаил от утре ще започне отстраняването на щетите от засегнатите жилища.

От утре или понеделник ще бъде разкрита набирателна банкова сметка за подпомагане на пострадалите при газовата експлозия в Хитрино, съобщи още кметът на общината.

РАЗСЛЕДВАНЕТО

Техническа неизправност или човешка грешка - разследването тепърва  ще изясни кой е виновен за трагедията в Хитрино, отнела човешки живот. Жп служител разказва, че е видял искри от локомотива на злополучния влак. Експертите казват, че това е пряко свързано с рязко намаляване на скоростта на машината и най-вероятно непремерена маневра на машиниста е довела до тези искри и взрив на вагоните с лесно запалим газ.

Машинистите вече са разпитани. Следователи са иззели от локомотива измервателни устройства и тахошайбата.

Главният ревизор на НКЖИ Бисер Минчев беше категоричен, че няма съмнение по отношение на жп линията, както и на сигнализацията. По думите му на участъка в Хитрино се правят ежегодни ремонти.

Цистерните на взривилия се влак са проверени. Машинистите са минали инструктаж, преди да тръгнат на път. Това каза за bTV Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет”.

Всеки влак си има пътен преглед, има ревизия и има строго установени правила, по които се прави оглед на влака, съответно проверка на състоянието му. Във влакообразуващите гари се правят допълнителни проверки. Има си технология, която е била спазена, допълни Димитър Баев.

Той обясни, че товарът е на румънски собственик, цистерните са румънски. Те са били получени в Русе, закарани са били до Бургас, където са натоварени, и са тръгнали обратно към границата.

Предстои рискова операция по изтегляне на цистерните

Повод за решението за евакуация на цялото село е предстоящата извънредно рискова операция по изпразване на цистерните и тяхното изтегляне.

12-те дерайлирали цистерни трябва да бъдат вдигнати, за да бъдат премахнати. Преди това те ще бъдат преточени, за да започне възстановяване на контактната мрежа, тъй като там са най-големите щети, обясни Бисер Минчев, главен ревизор на НКЖИ.