Черешова задушница
Православието почита паметта на покойниците
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Цветница
Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков

Православната църква отбелязва Черешова задушница в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Tова е втората за тази година и една от трите големи задушници в православния календар.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На този ден, според православната традиция, се отслужва специално богослужение в памет на починалите християни, чрез което се измолва прошка от Бога за покойниците. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от християните се изискват и дела на благотворителност. „Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост”, както е записано в Библията. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида. 

Достъпни ли са обаче плодовете за хората? Проверка на кооперативния пазар във Варна установи, че цените на черешите са между 4 и 6 лева за килограм. Според варненци причината е ясна:

„Утре ще бъдат 3 лева. Няма какво да се лъжем, истината в България е такава,” коментира жител на морската столица.

Въпреки високите цени обаче днес черешите са най-продаваният плод на пазара. Независимо от цената, повечето варненци почитат традицията и от сутринта хиляди се стичат към гробищните паркове.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре