Частна армия в селата: Разпад на държавността или защита на хората?
Иван Иванов от БСП И Маноил Манев от ГЕРБ в спор в студиото на „Тази сутрин” по bTV
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Полицията във Велинград
Снимка: bTV

Законът за частната охранителна дейност създава опасност за разпад на държавността, каза Иван Иванов от БСП, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Още в дебатите по Закона за частната охранителна дейност от БСП предупредихме за опасността държавна дейност да се предоставя в частни ръце, коментира той.

Депутатът от левицата добави, че  законът е спорен и очаква Конституционният съд да го отмени.

„Това срастване между партия и управление на държавата и общините сега е съчетано с опасност от създаване на „преториански гвардии” на местните кметове”, отбеляза Иванов.

Румяна Арнаудова: Частната охрана на населени места ще е армия на кметаНовите разпоредби в закона може да доведат до разпад на държавността, коментира говорителят на главния прокурор

Според него няма как държавни дейности, които са разписани в Конституцията, да се делегират в частни ръце. „Срещу този закон се изказаха работодателски организации от сектора, защото води до сериозно изкривяване на обществени отношения. С него се концесионира дейността на МВР”, категоричен бе Иван Иванов.

До момента действащият закон имаше възможност кметовете да правят не общински полиции, а например звена за самоохрана. Има ли „преториански гвардии”, попита Маноил Манев от ГЕРБ, който също е член на парламентарната комисия.

Манев отбеляза, че законът е публикуван за обсъждане още през 2016 г., а президентът го е разписал през януари.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре