В 80% от местата за лишаване от свобода се въвежда смесен режим на дежурство на надзирателите, след като министерството на правосъдието се съгласи с част от исканията на синдикатите от затворите. Надзиратели от цялата страна протестираха за по-високо заплащане и за връщане на 24-часовите дежурства.

Според постигнатото споразумение някои надзиратели ще работят на смени от по 12 часа и такива, които ще работят на 24 часа. След едноседмична обиколка във всички затвори и арести се е оказало, че не всички надзиратели искат да работят на 24 часа. Домът в Бойчиновци и затворът в Ловеч са единствените места, в които все още не е ясно как ще се работи, като това трябва да се разбере до петък.

Служебният министър на правосъдието Христо Иванов призна, че тази стъпка е отстъпление от досега действащата заповед, която напълно прекрати практиката с 24-часовите дежурства на надзирателите. Според него положението със смесения режим не може да остане завинаги, а следващият парламент и следващият правосъден министър трябва да изработят нови критерии за справяне с проблема.

Иванов обясни, че се е стигнало до компромисното предложение, защото към темата със затворите винаги се е подхождало изолирано, без да се разглежда в система с всички останали, свързани с условията на труд на служителите в местата за лишаване от свобода.

„В петък ще имаме последваща среща, на която ще обсъдим двете места, на които не се е постигнало споразумение. Ще бъде съставена работна група, която да изработи съвместни становища между професионалното ръководство и синдикатите за самия кръг от проблеми”, каза още министърът, като добави, че се надява в края на този мандат да има комплексно изработено решение.

Ръководителят на затворническия синдикат Иван Петров от своя страна се извини публично за поведението на протестиращите миналия петък. Тогава недоволни надзиратели, дошли на протест пред министерството, освиркаха служебния правосъден министър и поискаха неговата оставка. Според директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков има спад на напрежението, защото основният въпрос се е решил в големите поделения.

От месец надзирателите протестират символично с искане да бъде възобновен 24-часовият им работен режим и да бъдат удовлетворени отдавнашните им социални искания. На 1 септември те се събраха и на протест пред Министерството на правосъдието.