С чалга и изсъхнала елха, накичена с гнили ябълки, протестиращи посрещнаха днес членовете на Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието Христо Иванов, предаде БГНЕС.

Около двайсетина протестиращи граждани се събраха тази сутрин пред сградата на ВСС. С ретро чалгата "За милиони няма закони" протестиращите посрещнаха влизащите в сградата магистрати.

Те казаха, че една година писмата им и жалбите им остават без отговор. Жалбите, които те са отправяли са за преразглеждане на дела, които според тях не са решени справедливо, както и за корупция.

Протестиращите заявиха, че ще започнат учредяване на гражданска инициатива с искане Народното събрание да приеме, че съдиите и прокурорите са длъжностни лица и така те да носят наказателна отговорност за извършените престъпления по служба. Протестиращите казаха, че са пострадали граждани, на които са отнети имоти.

Тук беше и Карло Луканов като представител на Организацията на бащите, както сам той обясни, защото и те са дискриминирани и жертва на системата.

Според протестиращите стратегията за съдебна реформа няма да промени нещата в системата. Недоволните заявиха още, че реално разпределение на властите няма и очевидно членовете на ВСС са зависими поради начина им на избиране.

Днес ВСС провежда извънредно заседание, на което ще изслуша министъра на правосъдието Христо Иванов заради твърденията ми, че е предрешен изборът за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

На днешното заседание на ВСС ще бъдат обсъдени серията писма на съдии от Софийския градски съд, от Софийския районен съд и на група адвокати, с които те поискаха оставката на ръководството на СГС във връзка със скандалите около случайното разпределение на делата.

По време на обсъждането на заседанието на ВСС ще присъстват магистрати, които са се подписали под писмата.