Чаена лъжичка от отровата, пусната в бебешки храни в Германия, може да убие бебе
Смъртоносната доза за възрастен е около 100-150 мл
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    3
Бебешка храна
Снимка: iStock

Една чаена лъжичка етиленгликол – веществото, използвано за отравяне на бебешки храни в Германия – е напълно достатъчна да убие бебе. Това поясни токсикологът проф. Никола Александров пред bTV.

Вчера ви съобщихме, че неидентифициран мъж е сложил отрова в бебешка храна в най-големите вериги за храна и бебешки стоки в Германия. Мъжът настоява да получи 10 млн. евро, за да спре.

Изнудвач отровил бебешки храни в Германия, заплахата е за цяла ЕвропаСпоред в. „Билд“ заплашените вериги са „Алди“, „Росман“, „Лидл“, Де Ем, „Мюлер“, „Едека“, „Норма“ и „Реве“

Етиленгликолът е поливалентен алкохол, който е широкоразпространено химическо съединение, основна съставна част на антифриза. Продава се свободно и като концентрат на всички бензиностанции.

Етиленгликолът е безветна течност, без мирис, която леко сладни и е леко мазна. Когато се намира в антифриз, тя се оцветява допълнително.

Докато за малко бебе чаена лъжичка етиленгликол е напълно достатъчна да доведе до смърт, за възрастен отровната доза е 100-150 мл.

„Отравянията с него са широкоразпространени у нас, тъй като българите обичаме да си държим в мазетата, заедно с напитките, и остатъци от недолят антифриз. Често пъти се получават грешки”, поясни Александров.

Ранните симптоми на отравяне с етиленгликол са подобни като въздействието на всеки друг алкохол – гадене и повръщане. Часове след приема започва развитие на ацидоза – подкисляване на кръвта, което може да доведе до сърдечен арест. След 12 до 24 часа бъбреците на блокират и се стига до остра бъбречна недостатъчност.

При отравяне с етиленгликол е възможно да забавите действието му като… пиете още алкохол. Тъй като етиленгликолът е поливалентен алкохол, при прием на едновалентен алкохол неговото действие намалява и реакциите се забавят.

Въпреки това трябва незабавно да потърсите помощ от специалист.

Анкета
Опасявате ли се, че отровените бебешки храни могат да достигнат до българския пазар?
Резултати

  • 0
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре