Центърът на София ще има нов облик това лято. Историческият център на столицата ще бъде обновен, но с визията на стара София.

Бордюрите и тротоарите изчезват от улица „Граф Игнатиев”, всичко ще бъде на едно ниво с трамвайните релси и така ще се разшири пространството.

Снимка: Столична община

На ул. „Шишман” за първи път у нас пространството ще се споделя едновременно от коли и пешеходци – това означава, че по улицата свободно ще се движат хора пеша, а автомобилите ще минават в обособена зона, но със скорост под 30 километра в час. Това е разпространена и успешна практика в Холандия, разказват от архитектурното бюро, разработило проекта.

Идеята на Столичната община е центърът да бъде достъпен за все по-малко коли и да има повече свободни зони за пешеходците.

Снимка: Столична община

Тяхна идея е и книжният пазар на площад „Славейков” да се редуцира само до няколко по-модерни сергии, които ще се изкарват и прибират вероятно веднъж или два пъти в седмицата.

Подобна ще бъде съдбата и на зеленчуковия пазар пред църквата „Свети Седмочисленици” – там сергиите ще бъдат преместени от другата страна на улицата и също ще останат по-малко на брой.

Пазарът ще работи вероятно само през уикенда, а масите ще се прибират и изкарват.

Наред с ремонта на общите пространства се разработва изискване към собствениците на жилища в района как трябва да изглеждат фасадите на кооперациите до най-малките детайли.

Снимка: Столична община

Сградите около ул. „Граф Игнатиев” ще може да бъдат боядисвани само в няколко пастелни, топли цвята, за да има районът еднакъв облик.

Главният архитект Здравко Здравков обяснява идеята си така: „Да ви дам цветовата палитра, да ви дам местата на рекламата, на фасадното осветление, да уточним местата на климатиците, т.е. да съм направил първата част от уравнението кое къде трябва да се сложи”.

Ремонтът ще струва над 40 млн. лв., като почти изцяло ще се покрие от евросредства.

Утре е последното обществено обсъждане на проекта, след което започва подготовката на ремонта. Той ще продължи от юни и до края на годината.