Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП – ген. Румен Радев, се изправиха един срещу друг в първия голям телевизионен сблъсък – в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес – а това е образована и просперираща нация, която живее в стабилна и сигурна държава. Евроатлантическият път на България е без алтернатива, представи основното си послание Цачева.

Промяната е неизбежна, президентът не трябва да бъде церемониал-майстор, а да е действен. Първият ми приоритет е сигурността, вторият – балансирана и независима външна политика, третият – да бъда социален филтър на законите, които ощетяват правата на гражданите, каза ген. Радев.

В първия кръг от дебатите двамата претенденти за президентския пост, на които социолозите предричат най-голям шанс за успех, отговаряха на въпроси за националната сигурност.

Не бива да се правят компромиси с националната сигурност. Охраната на нашата граница изисква и отговорност спрямо европейските граждани, посочи Цачева.  

Компромис не трябва да се прави с подготовката на хората в сферата на националната сигурност и техния социален статус. Дълги години властите се отнасяха с пренебрежение към проблемите на тези хора, посочи ген. Радев.

В спор за цената на оградата по границата, той заяви, че по времето на кабинета „Орешарски”, когато започна изграждането на т.нар. преградно съоръжение цената е била 250 хил. лв. на километър и тогава в имало скандали за това, че тя е висока, докато сега цената достига 1 млн. лв. на километър.

Имаме една сигурна граница, и това е сръбската, коментира ген. Радев въпроса за достъпа на нелегални мигранти до страната ни.

От миналата седмица има 50% ръст на заловени и нахлули нелегални мигранти, който са хванати на сръбската граница, посочи той.

Цачева не се съгласи. Според нея има непознаване на механизма, по който лицата влизат на наша територия: има временни центрове, а хората със статут на бежанец може да се придвижват свободно. Не е тайна че тези хора правят опити да напуснат страната, тъй като тя не е крайната им цел, каза Цачева.

По думите ѝ средно на ден към този момент в страната ни влизат 81 мигранти, докато през през октомври 2015 г. броят им е бил е 7000, т.е. намалели са в пъти.

Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството, което генерира престъпност и корупция. Не виждам драконовски мерки. Ние трябва да пресечем каналджийството и това е общ проблем – на Народното събрание, Министерския съвет и президентството.

Не бива да се нагнетява тревога, институциите са на място, действаме в синхрон помежду си, използваме и европейската солидарност. Силният глас на България се чува в Европа, посочи Цачева.  

Относно това редно ли е да „тихомълком” да се предават на Турция лица, които там са заплашени от преследване, Цачева заяви, че когато е нарушен законът, това трябва да се случва.

Националният интерес на държавата е пред отделни права, заяви тя, но добави, че законът се грижи да няма конфронтация между тях.

Тихата екстрадиция за мен не говори добре. Никой не бърза експресно, на часа, да върне хора, заплашени от мъчения. Това ме води ме на мисълта, че имаме зависимост от (турския президент Реджеп Тайип – б.ред.) Ердоган, заяви ген. Радев.

Задълбочен диалог с Турция трябва да се води, но е важна позицията от която тръгваме – от позицията на слабия ли, попита той.

България има своите ангажименти в ЕС и НАТО и ние сме част от решението на ЕС за Турция – едно много трудно, много спорно споразумение, но в резултат от него опасността по българската граница е намаляла, заяви Цачева

Всеки, дошъл отвън, пази територия, а българският летец защитава Родина – това са две отделни неща, каза ген. Радев относно различните варианти за защита на българското небе. Това трябва да е винаги съвместно и никога срещу заплащане, посочи той.

Защитата трябва а е дело на модерна наша армия, която в синхрон с партньорските служби на НАТО има ангажимент за охраната. А защо и да не мислим за обща европейска армия, попита Цачева.

Вижте още във видеото: