„Аз не съм манекенка, не съм тръгнала в състезание за  „Мис България”. Не съм красива, не съм първа младост, но в това състезание аз притежавам всички качества”, заяви в студиото на „Тази сутрин” Цецка Цачева, издигнатият от ГЕРБ кандидатът за президент.

„Това съм аз. Аз съм такава и не мога да бъда друга, не мога да бъда променена за малкото часове, които остават от тази кампания”, каза тя.

Аз съм една майка, една жена, такава каквато сме повечето български майки и жени. Имам експертиза, имам опит, характер, не се отказвам, мога да прощавам. Мога да бъда обединител, да преследвам стъпка по стъпка интересите на хората. Винаги се раздавам, защото така разбирам работата в интерес на гражданите”, допълни тя.

Цачева добави, че в рамките на предизборната кампания е била докрай толерантна за коментарите по повод външния си вид, до степен, че дори е била критикувана от собствения си щаб за тази толерантност.

Според Цачева нападките за външния ѝ показват безсилие на опонентите ѝ.

Вчера по време на предизборен дебат между нея и ген. Румен Радев, тя просълзена разказа историята на своя дядо, който е бил „убит от комунистите”, защото бил „николапетковист”.

„Това се знае от много малък кръг от хора, защото баща ми пожела да не правя капитал от трагедията на семейството”, каза Цачева.

По думите ѝ семейството не разказало на нея и сестра ѝ за съдбата на дядо им, защото били много млади и по този начин щели да навредят на решенията им за бъдещето.

„Татко плачеше, казваше, че сме момичета и сме щели да се свием и да не искаме да учим”, поясни Цачева.

„Това, което не се знае, е, че когато имах възможност, отидох в затвора и видях делото и досието на дядо ми. Видях неговия почерк на разпитите му”, допълни тя.

На въпрос как семейството ѝ е реагирало на решението й да стане член на БКП, Цачева каза, че е човек, който невинаги е информирал какво и как ще стане.

Татко получи първия си инфаркт малко след това, но никой не ми каза. Имаше едно мълчание, което много ме е тормозило тогава. Цялата тежест на тези години лично аз в целия им драматизъм усетих след 89-90-та година”, допълни Цачева.