Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни остане без Търговски регистър. Това подчерта правосъдният министър Цецка Цачева в интервю за bTV.

По думите й само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като "специализирана фирма" е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово.

Цачева не коментира дали става дума за саботаж, или говорим за техническа грешка. Тя призова да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с разследването.

Интервю на Канна Рачева

- Вие подкрепяте ли това, което каза днес Бойко Борисов, че не е доволен от работата на Агенцията по вписванията и вероятно там ще има промени?

Категорично отговор на този въпрос ще бъде получен след като излязат анализите и докладите на службите, които в момента са в Агенцията по вписванията, в това число и от Инспектората на Министерството на правосъдието. Аз съм категорична, че не може без отговорност, след като България няколко дни е без търговски регистър.

В момента, в който получих на 10 август , петък, доклада, че въпреки дадения 8-часов срок за отстраняване на нередностите, за да продължи функционирането на регистъра, той не може да бъде възстановен, в рамките на минути съм изпратила съответните писма, по надлежния ред съм информирала председателя на ДАНС, Главния прокурор и разбира се министъра на вътрешните работи и чрез него ГДБОП.

- Няколко пъти инженерни екипи, специалисти, които обслужват системата на Търговския регистър са подавали сигнали, че системата се нуждае от обновяване, това направено ли е, спазено ли е?

В края на месец септември м.г. с оглед увеличаване на функционалността на Търговския регистър и преминаването от 1 януари т.г. и на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, изготвяйки подготовка за това надграждане, аз имам доклад на изпълнителната директорка на агенцията с приложен анализ на специализирана фирма относно готовността това да се случи.

В този анализ се предлагат 6 мерки, като фирмата изрично е записала, че счита, че това са единствено възможните мерки, при изпълнението на които ще се гарантира безпроблемно функциониране на регистъра и след неговото надграждане с немалката информация, която следва да поеме той от 1 януари.

В рамките на дни съм реагирала, изцяло съм подкрепила предписаните мерки от страна фирмата, дала съм указания във възможно най-краткия срок Агенцията по вписванията да изпълни тези предписания и тъй като това във всички случаи е свързано и с финансови ресурси, по предложение на изпълнителната директорка на Агенцията по вписванията са направени промени в бюджета на Министерството на правосъдието, като са осигурени допълнителни средства. През декември е подписан договор за немалка сума от средства. Онова, което мога да кажа е, че над 4 милиона за 2017 г. държавата като средства е осигурила именно за сигурността на държавния регистър.

- За последните 10 години колко държавни поръчки е спечелила въпросната фирма „Лирекс” и ,ако знаете, каква е общата стойност?

Това, което знам е че след 3 май тази година фирмата чрез специална поръчка по ЗОП, в резултат на нея има подписан договор. Този договор е за малко под 100 хиляди лева без ДДС, 94 хиляди. И това е по информация, която от изпълнителната директорка от вчерашния ден знам. Тези договори не се предоставят на министерството, тъй като те са правени по специален ред. Нямам информация в годините назад в кои години по кои договори фирма „Лирекс” е работила в Агенцията по вписванията.

- За техническа грешка ли става въпрос според Вас?

Не мога да Ви кажа.

- Допустимо ли е в Търговския регистър, Агенцията по вписванията да се допускат такива технически грешки? Много са версиите, да кажем, че е техническа грешка. Допустимо ли е?

Никъде, никъде не би трябвало да се допускат технически грешки, в която и да е система и не само в IT сектора, а всички други, тъй като има конкретно законодателство, конкретни норми, които уреждат всяка една конкретна дейност.

- Ако става дума за саботаж, това според Вас ще може ли да се докаже?

Не мога да влизам в хипотези, убедена съм обаче в компетентността на службите, които работят по тези въпроси, вярвам че ще узнаем истината.

Цялото интервю с Цецка Цачева гледайте утре сутрин в "Тази сутрин"!