Столичната следствена служба (ССлС) ще бъде проверявана по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров заради изчезналите тефтери на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Това научи bTV от източници в прокуратурата.

Внезапната проверка е заради изявлението на вещото лице Стефан Бенчев пред БНР няколко часа по-рано, в което той заяви, че е уведомил следовател от ССлС за изчезването на двата тефтера, още преди информация за това да излезе в медиите.

Това изявление на Бенчев опровергава тезата на Цацаров, който твърди, че разследващите са били уведомени чак в понеделник за случая, когато бе и образувано разследване за кражбата. Преди да говори пред БНР - в две последователни медийни изяви, Бенчев не бе споменавал за това обстоятелство.

Проверката ще търси отговор на въпроса защо ръководителят на ССлС Петьо Петров, популярен в средите на магистратите с прозвището "Еврото", не е уведомил за това прекия си началник Христо Динев, градски прокурор на София, както и Цацаров.

По случая вече бе разпоредена проверка на действията на служителите в Шесто РПУ, приели сигнала на Бенчев, както и на режима за съхраняване на веществени доказателства в Столичното следствие.

Според официалната информация досега тефтерите на Златанов са изчезнали заедно с чантата на Бенчев от колата му около 16.20 часа на 5 ноември. Той отива в столичното Шесто РПУ на следващия ден – 6 ноември, но не записва в сигнала си, че е станал жертва на кражба, нито че изчезналите тефтери са именно на Златанов. По тази причина прокуратурата е уведомена за случая чак на 10 ноември.

Публикуваме пълния текст на съобщението на прокуратурата:

"От 14 ноември 2014 г. Софийска градска прокуратура започна проверка на Столичната следствена служба за това как се съхраняват и предават документи и вещи за извършване на експертизи. Проверява се и как са предоставени веществените доказателства – 2 броя тефтера, на вещото лице Стефан Бенчев за извършване на експертиза по воденото от СГП досъдебно производство, кога са били поискани от него да ги върне в Следствието , кога водещият разследването и наблюдаващият прокурор са узнали за кражбата на бележниците.

В хода на проверката ще бъде установен и начинът на съхранение, предаване и пренасяне на документи и вещи, които са доказателства по разследвания."