Главният прокурор Сотир Цацаров отрече възможността адвокати да бъдат подслушвани, за да бъдат издирвани по-лесно техни клиенти. Идеята за подслушване на адвокатите даде вчера премиерът Бойко Борисов.

Цацаров коментира изявлението на Борисов преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Той допълни, че предложената от премиера мярка е противоконституционна.

"Не е възможно да се въведе подслушване, което да бъде подслушване на разговорите между адвокат и клиент. Да, знаем, че има своего рода търговия. Знаем, че в някои случаи недобросъвестни колеги адвокати, защото не всички са тези, които са лицето на адвокатурата– на практика блокират усилията на държавната правоохранителна система и то я блокират за сметка на справедливостта за своя лична материална изгода, но това не значи, че можем да зачеркваме изконни принципи", посочи Цацаров.

Като се позова на последния случай на автомагистрала "Струма", при който работник беше убит, главният прокурор коментира, че не може адвокат на издирвано лице да води преговори с полицията, както става с този случай.

"Нима е нормално да водим пазарлък от името на защита – ще се предаде ли, няма да се предаде, аз ще посреднича, аз ще говоря с полицията. Извинявайте функцията на адвоката е много благородна и свястна в едно нормално общество, но не е на борсов посредник. Това трябва да е много ясно, в противен случай страда цялото общество – не става така", каза още главният прокурор.

Относно съдбата на ген. Димитър Шивиков, който е разследван по анонимен сигнал, главният прокурор обяви, че съдбата на един обвиняем няма да бъде разрешена на заседание на Министерски съвет и от „изказвания на министър на отбраната, който и да е той”.

На въпрос за ново повдигнато обвинение на български генерал, Цацаров каза: „Няма такова обвинение! Ако министърът на отбраната желае да му бъде казано още веднъж - няма такова обвинение. Мисля, че министърът има далеч по-тежки, сложни задачи, които трябва да разреши, за да спекулира с тази тема! И аз мога да го правя, но не го правя. Не от уважение към някой, а от уважение към хората с пагони”.