Едва ли някой ще погледне добре на това - да бъдат сменяни главните прокурори и председателите на Върховните съдилища, както е в наши близки Балкански страни. Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Повод за думите му стана идеята на Реформаторския блок с ¾ от гласовете на народните представители парламентът да може да сменя обвинител №1, както и шефовете на Върховния административен и Върховния касационен съд. Според него това е  "стремление за овладяване на прокуратурата".

С уговорката, че към момента вижда „само словоизлияния, абстрактни политически идеи които се опитват да добият юридически привкус”, главният прокурор припомни, че за освобождаването на главния прокурор от парламента има решение на Конституционния съд.

„Проблемът, ако някой смята, че на мене ми е персонален - нещо се е излъгал. На мен не ми е персонален нито моят проблем, нито проблемът на двама гласовити депутати, които през седмица се упражняват на тема „прокуратура". Какво значи „Няма да е за тоя главен прокурор?". И защо ще е за следващия? Проблемът не е за главния прокурор или за личността на главния прокурор? Проблемът е за прокуратурата, проблемът е за съдебната власт”, заяви Цацаров.

Той призова да се вслушаме в думите на Европейската комисия: „"Някак си тези критики, които ги чух тук или ги чувам тук, ежедневно от реформатори, псевдореформатори, нереформатори и т.н. не, че прокуратурата работи перфектно, но никой не ми ги каза в Брюксел".