„Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор“ – този основен текст от Закона за съдебната власт трябва да отпадне. Това се посочва в становището на прокуратурата за Стратегията за съдебна реформа.

Ден, след като прокурор №1 Сотир Цацаров заподозря, че чрез тефтерчетата на Филип Златанов се цели дискредитиране на държавното обвинение и няколко часа, след като призна, че е обект на политически натиск, в позицията на ПРБ се предлага в закона да се запише, че „Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата“.

Към момента прокуратурата е пирамидална структура начело с административния си ръководител, докато шефовете на съдилища са на принципа „пръв сред равни”. Според екипа на Цацаров, в ЗСВ трябва да отпадне текстът, според който всеки прокурор е подчинен на по-висшестоящия и да са замени с „Прокурорите и следователите се ръководят от административните ръководители на съответната прокуратура“.

Така „(в)секи прокурор ще може да възрази срещу изпълнение на противоречащи на вътрешното му убеждение разпореждания”.

ВСС – в две колегии

Предложението за разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии беше посрещнато „на нож” от Цацаров преди време, като той заподозря, че това е стъпка към изваждането на държавното обвинение от съдебната система.

В позицията на ръководената от него институция обаче се вижда промяна в отношението: „(И)зразяваме подкрепа за преструктурирането на ВСС на две колегии – колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите. Въпросите на кариерното развитие, както и тези на дисциплинарната отговорност, следва да се обсъждат и решават отделно за съдии и отделно за прокурори и следователи в съответната колегия”.

От прокуратурата коментират още, че са безусловно „за” пряк избор на членовете на ВСС от магистратската квота „след прозрачна процедура по номиниране на кандидатите и обсъждане на техните качества”.

Прокурорите предлагат да бъде създаден Съвет за партньорство към ВСС с участието на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи.

Ред и дисциплина и извън прокуратурата

Освен в съдебния съвет, съдийска и прокурорска колегии да се сформират и в инспектората към него, предлагат от прокуратурата.

Така проверките на дейността на съдилищата и на организацията по образуването и движението на съдебните дела ще се осъществяват само от инспектори за съдии, а проверките на прокуратурите и следствените органи, както и на движението на преписките и делата – само от инспектори за прокурори и следователи.

„Предлагаме дисциплинарните дела да се разглеждат от Дисциплинарен съд, чийто членове не са членове на ВСС, но се избират по същия ред от органите на съдебната власт. Съдиите, съответно прокурорите и следователите да избират пряко дисциплинарна колегия на съдиите/дисциплинарна колегия на прокурорите и следователите измежду действащите магистрати”.

Екипът на Сотир Цацаров настоява и за ограничаване на политическото влияние при избора на съдебни заседатели.