Главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването от длъжност на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева заради образуваното срещу нея досъдебно производство. Според него тя трябва да напусне постовете си и на съдия, и на председател на СГС.

Висшият съдебен съвет реши да покани председателя на Софийския градски съд, но Владимира Янева не пожела да се яви.

В началото на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък първият обвинител поиска включването на допълнителна точка в дневния ред, въз основа на която поиска съдия Янева да бъде отстранена от длъжност. В мотивите си Цацаров посочи престъпление по служба въз основа на член 284 от Наказателния кодекс.

Искането е свързано с установените нарушения свързани с издаването на разрешения за ползване на СРС-та от шефката на СГС Владимира Янева във връзка с разработката „Червеи”.

Разследването е стартирало през ноември 2014 г., когато при планова прокурорска проверка са открити много нарушения в Дирекция "Сигурност" на МВР. Установени са нередности и по други разработки, но делото "Червеи" е отделено заради участието на магистрат в него.

Цацаров заяви, че предложението му не е свързано само с разработката „Червеи", но и с констатации на нарушения по други дела. Главният прокурор поясни, че срещу Владимира Янева е образувано досъдебно производство, за това, че е подписвала разрешения за нерегламентирано използване на СРС-та.

На 18 февруари 2015 г. до главния прокурор е постъпило искане от наблюдаващия прокурор за отстраняване от длъжност на съдия Янева до приключване на наказателното производство. „Няма привлечени обвиняеми, но се осъществява активна дейност по събиране на доказателства”, каза Цацаров.

Другият разследван по случая е бившият шеф на Дирекция "Сигурност" Тодор Костадинов, който в момента заема висша длъжност в ДАНС.

За тези престъпления законът предвижда наказание от 1 до 5 години затвор и глоба до 5000 лв.