Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители от „Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов, съобщиха от прокуратурата.

Исканията са във връзка с разследване на Софийска градска прокуратура на хулиганска проява в София на 9 срещу 10 октомври. Доказателствата по делото сочат, че Сидеров и Чуколов са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи от СДВР, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред, и се е отличавало по своето съдържание с изключителен цинизъм и дързост.

 

Установено е също, че Волен Сидеров и Десислав Чуколов поотделно са причинили леки телесни повреди на двама полицейски органи при изпълнение на службата им.

Законова пречка за наказателното преследване на Волен Сидеров и Десислав Чуколов е обстоятелството, че те са народни представители в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет.

Главният прокурор е сезирал парламента, тъй като съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията в тези случаи Народното събрание е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършените от народните представители престъпления от общ характер, напомнят от прокуратурата.

Малко след съобщението на прокуратурата, от "Атака" също реагираха и заявиха, че започват процедура за сваляне на имунитета и отстраняване от длъжност на Сотир Цацаров. Партията вижда за това два начина.

Единият е процедурата по Конституция. Нужни са подписите на 1/4 от народните представители, а след това искане, отправено до президента, да отстрани от длъжност главния прокурор.

По обяснението на "Атака" това искане може да се мотивира със системно неизпълнение на служебните задължения.

От "Атака" съобщиха още, че ще сезират и ВСС със сигнали, че Цацаров е извършил документни престъпления. На това второ основание също ще поискат сваляне на имунитета на държавния обвинител №1, както и започване на разследване срещу него.