Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не подкрепя измененията в Гражданския процесуален кодекс обвинител номер едно да спира и разваля сделките, които са в ущърб на държавата.

Според Сотир Цацаров контрол върху тези сделки все пак е необходим, но това е по-добре да се възложи на финансовия министър. Той сподели опасенията си след среща с премиера Бойко Борисов сутринта.

„Въвеждането отново на такива разпоредби не може да бъде оценено положително. Проблемът не е в това, дали прокуратурата има необходимите „капацитет и интегритет” да упражнява такива права. Такива доводи принизяват ефекта от подобен закон до нивото на обикновения политически популизъм”, заявиха от прокуратурата в съобщение.

„Придаването на нови правомощия в гражданското съдопроизводство създава условия за намеса на държавни органи в частно-правни отношения, което, откровено казано, може да създаде опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот”, смята главния прокурор.

„Освен това, действащият ГПК предвижда принципното положение, че държавата се представлява от министъра на финансите, а по дела, които се отнасят до недвижими имоти, държавна собственост – от министъра на регионалното развитие и благоустройството”, продължава съобщението.

В наказателния процес прокуратурата разполага с правото да претендира мерки за обезпечаване на глоба, конфискация и отнемане на вещи в полза на държавата. Повече права не са нужни на държавното обвинение, а на министъра на финансите, при осъществяваната от него защита на интересите на държавата, включително и в гражданския процес, заявиха още от държавното обвинението.

„Максималното разширяване на правомощията на прокурора би могло да бъде възможността да обжалва всеки съдебен акт, който засяга имуществените права и законни интереси на държавата (и само на нея!)”, гласи още позицията.

Според главния прокурор такова законодателно решение е крайно неприемливо. То крие опасности за свободния гражданския оборот и за търговците. „Логично е министърът на финансите да разполага с такива правомощия при защита на интересите на държавата и то в изключителни случаи”.

По думите на прокуратурата премиерът е споделил напълно аргументите на главния прокурор и се е ангажирал да запознае с тях парламентарната група на ГЕРБ.