Главният прокурор Сотир Цацаров e сезирал министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова за неправомерни действия на полицейски служители от Пловдив, съобщиха от прокуратурата. Става въпрос за пътен инцидент на 12 август в Пловдив, при който загина 63-годишен пешеходец.

Уведомяването на прокуратурата за произшествието не е извършено от органите на МВР, а от телевизионен репортаж.  За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито местното ръководство на прокуратурата.

Шофьорът - 24-годишният Милан Дивеков, не е задържан за 24 часа, въпреки че самоличността му е била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но не му е направен тест за упойващи вещества в кръвта. Той е бил призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден. Последвало е обвинение и задържането му до 72 часа.

Прокуратурата е установила, че Дивеков е санкциониран общо осем пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. 

Цацаров предлага на Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия.