Управителят на БНБ Иван Искров и временният ръководител на банковия надзор Нели Кордовска са давали указния на квесторите на КТБ. Това обяви в сряда главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Прокуратурата ще потърси от тях отговорност, след като се уточни какво е било естеството на указанията и дали те са били спазвани. Това няма да е дълго и сложно разследване, убеден е главният прокурор. По думите на главния прокурор по разследването трябва да се проверят депозитите с преференциални лихви, защото има такива, които са достигали до 9,8 на сто.

От публикувани в интернет документи стана ясно, че Кордовска е изтеглила влога си от КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор в началото на лятото. Тази информация беше потвърдена от председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която цитира ръководството на централната банка.

По думите на Цацаров от БНБ са изискани всички указания, които централната банка и всички отговорни лица в нея са давали на квесторите в КТБ. Той уточни, че става дума както за общи указания за начина, по който трябва да се процедира, така и за указания, които се дават по конкретни въпроси. Разследващите трябва да преценят какво е естеството на указанията и дали те са били спазвани.

„Трябва да се достигне и до втори въпрос от всички тези преференциални влогове - за кои е упражнено правото да бъдат развалени, има ли такива, които са преценени от квесторите, че са превърнати от преференциални в нормални, които следва да бъдат гарантирани, и подадени ли са те към Фонда за гарантиране на влоговете, и дали той е изплатил средствата”, каза Цацаров.

Главният прокурор уточни, че юридически лица с преференциални депозити в КТБ имало много, а по отношение на физически лица има свобода на договаряне и банката е в правото си да предложи това.

„Ние не можем да укорим някого че е тръгнал да получи повече пари от тези, с които разполага. Въпросът е дали можеш, разваляйки договора, да го превърнеш в обикновен”, посочи той.

За разследването на прокуратурата ще бъде свалена и банковата тайна, каза Цацаров.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”