С бурни ветрове на много места в страната започва последният ден на януари. В Северозападна България има аварии и отнесени покриви, съобщи кореспондентът на bTV.

В Берковица, Вършец и село Георги Дамяново пулсациите на вятъра стигат до 150 километра в час. В резултат има повреди във водопреносната мрежа, скъсани електропроводи, изкоренени дървета и отнесени покриви на постройки.

Рано сутринта в община Вършец е обявено бедствено положение, съобщи в ефира на bTV областният управител на Монтана Ивайло Петров. „Има отнесени доста покриви и паянтови постройки, ще се погрижим щетите да бъдат отстранени навреме. Общинските екипи и екипите на „Гражданска защита” работят по отстраняването на щетите и почистването на падналите клони”, обясни той. 

Няма данни за пострадали хора, съобщи областният управител на Монтана.

Водоподаването във Враца бе прекъснато през нощта срещу събота заради паднало захранване на хидровъзел „Среченска бара“. Електричеството обаче е възстановено и Монтана няма да остане без вода, увери Ивайло Петров.

Бурята причини и няколко прекъсвания на тока във Враца през нощта. Населени места в подножието на Стара планина също останаха без ток.

Електропроводи в района на язовир „Среченска бара“ са били изключени превантивно заради мощния вятър.

Заради паднали клони и дървета бе затворен проходът „Петрохан", но движението бе възстановено рано сутринта. В проблемните населени места работят дежурни екипи, пълното отстраняване на щетите обаче ще е възможно след стихване на вятъра. Очаква се силата му да намалее още тази нощ.

Паднали клони и в София

В София екипи на общината също са работили по отстраняване на паднали клони и огради на строителни обекти. Силните пориви на вятъра са отлепили облицовката на един от столичните молове.

Около 100 сигнала са получени в Столична община вследствие на ураганния вятър, най-вече за паднали клони и огради в кварталите „Витоша”, „Овча купел”, „Люлин” и Банкя, информира столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на предаването „Тази събота”. В Бянка скоростта на вятъра е достигала до 20 м/с.

Симеоновският лифт не работи, няколко хижи във Витоша са останали без ток, съобщи още Фандъкова.

По думите й, няма данни за пострадали граждани в София, няма и столични райони без ток.

Екипи на аварийно-спасителното звено са работили на 15 адреса като са отстранили паднала строителна ограда в „Люлин” и клони на дървета от пътните платна Проверени са два крана на строителни обекти.

Отделни сгради са останали без ток.  Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване  на авариите.

От Общината напомнят на гражданите да избягват престоят на открито и преминаването в близост от строителни обекти, както и да  отстранят всички недобре закрепени предмети от балконите и прозорците си.