Бурки и бради у нас се носят срещу заплащане. Това твърди източник на bTV, който разкри кои са първите бойци от България в редиците на „Ислямска държава”.

Експертите са скептични, че хора от ромския квартал в Пазарджик са влезли в редиците на ислямистите. За финансирането на радикалните идеи сред мюсюлманите у нас обаче, има обяснение.

Всеки месец ревностните мюсюлмани в ромския квартал в Пазарджик получават пари, твърди източник на bTV, пожелал анонимност. Според него пари взимат и мъжете, и жените. По думите му за бурка се плаща по 600 лв, за брада по 300 лв.

Той разказва, че парите идват от Кьолн и се разпределят по райони и че става въпрос за много големи суми, за да се ислямизира България.

Парите се изпращат в Асеновград, Пловдив, Пазарджик, Пловдив, Смолян, твърди източникът ни.

Според професор Йордан Пеев водещият мотив за носенето на бурки в Пазарджик не е религиозен. Припомня, че преди да се забулят, повечето жени в квартала са били ревностни християнки.

„След като се намеси ислямската пропаганда, която има казва: „Не е нужно много да работите, а да носите бради и бурки, и затова ще ви плащаме" - съвсем нормалното е по-лесното - от финансова гледна точка”, обясни проф. Йордан Пеев.

Арабистът твърди, че е малко вероятно български мюсюлмани да воюват в „Ислямска държава”

„Може да се очаква евентуално от отделни индивиди, обхванати от тази мрежа, за която става въпрос в Пазарджик, и ако има отделни "ядки" в другите градове. Но едно такова масово настроение сред мюсюлманите в България не е възможно”, допълни проф. Пеев.

Професорът от Сорбоната, който е и експерт по едно от делата срещу Ахмед Муса и имамите от Родопите, признава, че намерените в домовете им книги са опасни, тъй като проповядват  нетърпимост към друговерците.