Бургас, Смолян и Кърджали са районите в страната, в които обстановката е най-тежка към 15.30 часа заради силните валежи и ветрове. Очакванията са в следващите часове да се усложни ситуацията в Ямбол и Елхово заради отичането на водите от язовирите „Копринка” и „Жребчево”. Екипи отводняват помещения и отстраняват щетите от ураганния вятър в засегнатите райони. Валежите постепенно спират.

В община Бургас е обявено частично бедствено положение. Наводнени са къщи и улици, има паднали дървета и нанесени щети по сгради.

Ситуацията в Поморие е критична, затова е свикан кризисен щаб. Временно е ограничено движението по пътя Поморие - Ахелой, където платното е залято с вода. От общината препоръчаха на гражданите при възможност да не излизат поради опасност от падащи предмети.

Бедствено положение е обявено на територията на цялата област Смолян. След намаляване и частично спиране на валежите в областта ситуацията е относително стабилизирана. Армията се включи в справяне със ситуацията. Издигат се диги и насипи край река Черна в Смолян, чието ниво се повиши за последното денонощие с около 1.5-2 м.

Река Триградска е преляла край селата Триград и Змеица. Няколко автомобила с туристи остават блокирани от няколко часа в Триград, защото единственият път към селото е затворен.

Река Широколъшка в Широка лъка повиши нивото си заплашително.

Река Широколъшка, снимка: Йорданка Радичева


На много места в област Кърджали са се активизирали свлачища. На места по пътната инфраструктура в региона има срутила се земна маса и отнесена настилка. Има много наводнени жилищни и административни постройки.

Въпреки усложнената обстановка в област Кърджали няма условия за обявяване на бедствено положение. Има две невралгични точки, където има вероятност за обявяване на такова. Това са джебелското село Софийци, чиято единствена пътна връзка е прекъсната и района на момчилградското село Нановица, където 4-5 села също са откъснати.

Вижте нивото на река Арда във видеото.

Машини разчистват коритото на Река Добричка от наноси, храсти и дървета, за да се осигури оток на водата след падналите дъждове. Прииждащата вода към Добрич от север и от близкото село Богдан се увеличава. Хората във вилната зона и в района на лозята в областния град се предупреждават с мегафон за опасност от разливи. Дъждът в Добрич, който започна да вали привечер вчера, вече спря.

Над 100 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в Югоизточна България, където ситуацията е усложнена поради обилните валежи, бурния вятър и сериозното повишение на речните нива. Основно са засегнати селища в областите Пазарджик, Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол.

150 аварийни екипа работят за пълното възстановяване на захранването в засегнатите селища в областите Кюстендил, София, Перник, Благоевград.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите