Бунтът в Харманли – предимно афганистански и добре организиран
Петя Първанова е категорична - хората в центъра не са оставени без лекари
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    2
Петя Първанова
Снимка: Ладислав Цветков

„Доста добре и едновременно” е започнал бунтът в бежанския център в Харманли в четвъртък вечерта, като в него са участвали предимно афганистанци. Това коментира председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Тя посочи, че у нас е имало проблеми винаги, когато са избухвали подобни брожения и в чужбина – в Кале, в Германия и вчера на о.Лесбос. Защо при вече сключени споразумения за реадмисия проблемните мигранти не са връщани? „След решение на административния орган, какъвто е Държавната агенция за бежанците, по закон лицата имат право на съдебно обжалване. Докато тече, трябва да им осигурим подслон и храна”, обясни пред журналисти тя.

Спокойствие на сутринта след погрома в Харманли400 души са арестувани, 24 полицаи са ранени

По думите й тази сутрин ситуацията е спокойна, като през следващите дни ще се работи за отстраняване на щетите. В центъра ще дойдат днес представители на застрахователите.

През нощта социални работници и служители на центъра са посетили всички халета с афганистански граждани, като трима души са се оплакали от болки и са били прегледани в болницата в Харманли.

Напрежението в бежанския лагер в Харманли отново ескалира (СНИМКИ и ВИДЕО)По последна информация са задържани над 200 мигранти, а 14 полицаи са ранени

Първанова категорично отхвърли обвиненията, че хората са се разгневили, след като са останали под карантина без достъп до медицинска помощ и без диагнози. По думите й болните са с диагнози и лечението се осъществява в центъра. Към момента в лагера има лекар и медицинска сестра, два пъти седмично идва общопрактикуващ лекар заедно с гинеколог и педиатър, а дерматолог от Хасково е изразил желание да преглежда мигранти.

Обещаните медицински екипи от цялата страна ще дойдат по график, подчерта Първанова. По думите й през следващите дни ще се отремонтират помещенията, в който медиците ще работят.

  • 2
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре