Бум на румънски туристи очакват по Черноморието за Великденските празници. По предварителни прогнози над 40 000 румънци ще почиват у нас през празничните дни. Някои хотели ще бъдат заети на 100% с румънци, но голяма част от хотелската ни база изобщо няма да отвори.

Сезонът по Южното Черноморие започва след 15 май и една част от хотелите ще отворят по-рано именно заради тези туристи, каза Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма.

Той допълни, че румънските туристи винаги са атракция по празниците. България е една близка дестинация, която те с удоволствие посещават, тъй като хотелска база е на много високо ниво спрямо тяхната, а и сме съвсем близо до Румъния.

Николчев уточни, че част от хотелите, които ще бъдат отворени за румънски туристи, са основно по Северното Черноморие – Албена, Златни пясъци, някои от другите по-големи курорти. В Слънчев бряг също има няколко хотела, които работят с румънски туристи, както и в в Несебър и Равда.

Процентът на хотелите, които ще отворят сега, е малък, каза Георги Николчев и допълни, че  част от хотелите са отворени за еврейските туристи, които кацнаха преди месец, и там, където има казина, които са вързани с хотелите, те вече работят.

Румънските туристи в по-новата туристическа история на България присъстват много сериозно вече 10 години, заяви туроператорът Богдан Христов. Според него те са привлечени на първо място от географската близост.

„Румънците припознаха българския туризъм и качеството на нашата хотелска база и на услугите като цяло. Той беше категоричен, че предлагаме качествен туристически продукт.

„Самият факт е, че вече толкова години тези туристи се връщат и то не само за Великден и празниците около него. Те са един много сериозен контингент. Всяка година те са в първите пет изходящи пазара за България. Румънците харесват българския летен, а и зимен туристически продукт и го търсят.