За втора поредна година bTV си купи отговори от матурата срещу 50 лева, този път за изпита по Български език и литература. И тази година схемата е същата. Зрелостникът влиза на изпита с два телефона, скрива единия и на него получава есемес.

Почти един час преди края на изпита получихме съобщението с отговори на тестовата част с допуснати само две грешки. Изчислихме, че имаме поне 28 верни отговора. Тази година министерството не оповести предварително скалата за оценка, но миналата година прагът за тройка беше 23 точки - т.е. минали сме с тройка, ако скалата е същата.

Дни преди матурата по български търговията с отговори в мрежата е във вихъра си. Отговорите струват от 40 до 200 лева.

Един от дилърите дори се рекламира с репортажа ни от миналата година и твърди, че работи за същите хора. До сделка с него този път беше трудно да се стигне.

Уговаряме се с друг дилър. Колегата Виктор Борисов се представя за брат на закъсала зрелостничка.

Зрелостничката трябва да влезе на изпита с два телефона и да скрие единия. На другия ще получи есемеса с отговорите, който ще се прочете в тоалетната.

Плащаме 50 лева. Около час преди края на изпита получаваме отговорите - достатъчно, за да вземем диплома.

Пред bTV зам.-образователният министър Ваня Кастрева коментира, че ще има задълбочена проверка на всички сигнали за преписване, за да не се поставя под съмнение успехът на учениците, както и да не се накърнява авторитетът на институцията. Тя отново акцентира на използването на видеонаблюдение по време на изпита за първи път.

Отговорите на изпитите от днес можете да видите тук: