9-годишният Байрям, който се нуждае от бъбречна трансплантация, посрещна Великден в клиника в германския град Тюбинген. Там лекарите го подготвят за операцията.

Байрям трябваше да замине за Германия още през февруари с осигурени средства за трансплантацията от Фонда за лечение на деца. В последния момент обаче от Министерството на здравеопазването не разписаха необходимия формуляр за пътуването с мотива, че детето може да бъде оперирано у нас – в болница „Лозенец” в София.

След обществен натиск Байрям беше одобрен за лечение в чужбина и замина за германия с баба си, която ще е донор на бъбрек, и дядо си, който е придружител.

Байрям чака този момент от години. За него Германия е надежда за детство и за това, че ще спре хемодиализата 5 пъти седмично. "Ще се върна здрав, ще карам колело, ще скачам, ще играя", убеден е Байрям.

Той замина за германия на 27 март. До операцията остават още няколко седмици, защото са му направени някои имунизации. На 26 април пред етична комисия баба му трябва да потвърди, че доброволно и безкористно дарява бъбрека си. Последните изследвания в германия потвърждават, че тя е подходяща за донор на Байрям.

Вижте повече във видеото: