„bTV Репортерите: „Секс, наркотици и рокендрол“ на 25
Думата е „феномен“ – казва Ивайло Христов. – Може би има, но не се сещам, представление, което да се е играло 25 години в един и същи състав – толкова дълго време и така да продължава да се радва на обичта на публиката
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    2
Секс, наркотици и рокендрол
Снимка: bTV

„Секс, наркотици и рокендрол“ е най-дълго играното представление в българския театър. Този сезон „Секса“, както с любов наричат спектакъла в театъра на Армията, стана на 25 години!

За тези 25 години от живота ни изчезнаха: касетка и съответно – касетофонът, телефонът с шайба, черно-белите телевизори, употребата на платнени носни кърпи, партенките в казармата и самата казарма, мавзолеят, радиоточката, чантите за пазаруване, цигарите „Слънце“, „Арда“, „Стюардеса“, изгря, живя и почти залезе компактдискът, Чехословакия престана да съществува, Югославия престана да съществува, повечето европейски валути престанаха да съществуват. А „Секс, наркотици и рокендрол“ продължава да се играе.

Секс, наркотици и рокендрол
Снимка: bTV

Думата е „феномен“ – казва Ивайло Христов. – Може би има, но не се сещам, представление, което да се е играло 25 години в един и същи състав – толкова дълго време и така да продължава да се радва на обичта на публиката“.

Секс, наркотици и рокендрол
Снимка: bTV

Според Дони най-голямото постижение на „Секс, наркотици и рокендрол“ не са 25-те години или предстоящите, а че трима различни души „оцеляваха, създаваха, твориха и продължават да го правят заедно, при положение, че най-лесното нещо, не само у нас, но и по света е тези хора да не могат толкова време да орат с един плуг“.

Секс, наркотици и рокендрол
Снимка: bTV

„Надявам се да стигнем до 30-годишнина – пък казва Коцето – Калки. – В един момент осъзнахме, че не е необходимо да се разваля нещо, което върви напред. И аз така си мисля – че ние просто трябва да следваме спектакъла – докъдето ни доведе“.

Секс, наркотици и рокендрол
Снимка: bTV

Премиерата на спектакъла е през 90-те години – най-трудното време за театъра.

Секс, наркотици и рокендрол
Снимка: bTV

„Ние специално оцеляхме заради това, че желанието ни за работа беше по-силно, отколкото желанието ни за храна – казва Дони. – Когато стана голямата инфлация през 1996 г., нямаше как да платят никакъв хонорар на никакъв – нито музикант, нито актьор, който реши да гастролира извън София. А си спомням, че ние не престанахме да работим, само заради идеята, че искаме това представление да продължава да съществува, тоест където ни канеха, ние ходехме. Или абсолютно без пари, или за толкова пари, колкото ни дадат“.

Секс, наркотици и рокендрол
Снимка: bTV

„Никога не е имало празен стол на представление“, добавя той.

Фактът, че най-дълго играното представление в България не е на български драматург, а е писано от американец Коцето обяснява така: „Това е екзистенциален спектакъл... Хората търсеха отговор на някакъв въпрос какво се случва с мен, с живота ми и какво да правя. Също така търсеха и някакъв нов вид бунт“.

Секс, наркотици и рокендрол
Снимка: bTV

И като говорим за бунт, публиката познава социалните апели на Коцето. Болната му тема е презастрояването на квартал „Кръстова вада“, но не само. В юбилейното представление призивът е: „Гръмни тези тъпаци в общината, спаси въздуха на София!“

„През годините призивите са се променяли. Сега, когато ни съсипват квартала, няма как да останем безучастни“, обяснява той.

Секс, наркотици и рокендрол
Снимка: bTV

За 25 години Ивайло, Дони и д–р Георгиев, или Коцето, успяха да пропътуват много километри.

„Това е нещо наистина удивително. Пропътувахме САЩ, Канада, цяла Европа, Северния остров в Нова Зеландия. Предстоят ни нови пътища в Азия, в Близкия Изток сега засега. И да видим натам, но сме се запътили смело към 30-ата година“, казва Дони.

Според режисьора Николай Ламбрев „Секс, наркотици и рокендрол“ може би „попълва някаква необходимост непрекъснато, дори за малко като че ли, да забравиш търчането по улицата, в службата, напрежението от живота и наистина да се срещнеш с едни провокации, които в крайна сметка те забавляват“.

Секс, наркотици и рокендрол
Снимка: bTV

За любителите на любопитните факти – най-големите бокс офис първенци на Уест Енд в Лондон – мюзикълите „Цар Лъв“ и „Мамма Миа“, имат далеч „по-скромен“ сценичен живот от „Секса“ – 19 години.

Според Коцето театърът трябва да отправи предложение спектакълът да бъде вписан в „Световните рекорди на Гинес“ като най-дълго играно представление с един и същ състав.

А ако годишнината е празник за някого, освен за самите актьори, то е празник „на всички онези, които са го гледали, а те са много... повече от веднъж“, казва Дони.

„Бихме се радвали всички, които са гледали спектакъла, да ни изпратят снимки, коментари със случки“, казва Коцето.

Някои от тези истории ще намерят място в книга, която Ивайло, Дони и Коцето ще издадат през есента. А дотогава мислете за „Секс, наркотици и рокендрол“ като за задължителното боядисване веднъж месеца и задължителната бира с приятели.

Вижте целия филм:

  • 4
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре