Те са на 18. Празнуват живота, както само на 18 може. Кулминацията на радостта им е абитуриентския бал. Бал – спектакъл. Цената е висока. А състезанието – напрегнато. Кой ще има повече, ще бъде с повече, кой ще е повече.

Радостта от завършването се превръща в изпитание за финансовите  възможности на родителите. Модата в абитуриентското дефилиране се променя непрекъснато, а всяка промяна носи след себе си и допълнителни разходи, които винаги започват от трицифрени суми.

Ателието на Поля Миланова е едно от най-предпочитаните за повода. Дизайнерът споделя, че в надпреварата за най-запомняща се визия момичетата не мислят за бюджета на родителите си, родителите също са готови на всичко в името на бала.

„Запазена марка изцяло на България….Това е характерно само за България. В околните ни съседни държави не се празнува по този начин, да не говорим за Западна Европа”, коментира дизайнерът. 

Абитуриентката Йоанна например ще даде 900 лв. за една от най-скъпите ролки в ателието на Поля Миланова – изработена е от френска кордоне дантела.

Йоанна знае, че родителите й са спестявали дълго за разходите около бала. Те понеже съм и им едно дете си представяха, че бала на детето им ще бъде като на принцеса, допълва момичето.

Изпращането на абитуриент също е запазена родна марка, част от цялата емоция на бала. Обикновено то е по-скъпо от самата официална вечер на завършващите.

Атмосферата пред храм-паметника "Св. Александър Невски" около 24 май е димки, свирки и бутилки. Те рамкират радостта в сборния пункт преди ресторанта. На площада могат да се видят на куп всички модни прищевки, на които са откликнали родителите.

Суетата, която понякога е равна на опъване до крайност на семейния бюджет, е трудно разбираема за хора от Западна Европа.

Красимир Иванов работи с български и италиански кино продукции, живее между София и Рим и  твърди, че българските балове биха учудили и тези, които генетично са свикнали с охолен живот.

„Имам страшно много абитуриенти българи, които живеят в чужбина. Те идват с доста по-скромни желания и изисквания, за да могат добре да се впишат в техния начин на празнуване, който е далеч по-скромен от нашия”, потвърждава и Поля Миланова.

Задължителен елемент от абитуриентския антураж са автомобилите. Някои абитуриенти дори наемат лимузини.
Цените на луксозните автомобили започват от 200 лв., но могат да достигнат до 2000 лв. в зависимост от времето и желанията на зрелостниците.

Румяна Величкова е имидж мейкър. Твърди, че визията и антуража на родните зрелостници се доближава до това, което търсят и  връстниците им зад Океана.
„Америка бях съвсем наскоро и там е същата еуфория покрай баловете. Не е само при нас. Това цялото да има още и още, и да изглеждаме като звезди, и да сме певици и така нататък не е само при нас. Просто един тренд”, смята Величкова.

Стига се и по-далеч в абитуриентската аритметика – кредит за бал.

Година след като стана известен като зарязаният от класа си абитуриент, срещаме Криситян Неделчев пред „Св. Александър Невски”. Преди година Крис беше един различен абитуриент, по-скромен, свит, който волно или неволно остана извън скъпите автомобили на съучениците си и случайна жена го закара на бала му.

Тръгнал към журналистическия факултет, където вече е студент, Кристиян си спомня за емоцията от завършването. Твърди, че също се е прекарал страхотно, но за целия бал е платил само 320 лв.