Екипът ни успя да разговаря с човека, който твърди, че е дал четири тона суджук на бившия вече депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и с мъжа, подал сигнала до главния прокурор.

В Добрич днес приключи разпита на свидетели по скандала "Суджукгейт".

Според свидетеля на обвинението, чиято самоличност няма да разкрием по негово настояване, историята със суджука започва през 2011 година, когато Мартинов,  по това време лидер на ГЕРБ в Добрич, го посещава.

"Убеди ме, че съм в някакъв списък, който трябва да си плащаме, трябва да финансираме партията. Бяхме задължени да го правим, защото иначе имаше и думите: "ще ви съсипя бизнеса, приключва мача за вас и т.н.", казва мъжът.

Мартинов поискал суджук, който по думите му бил за премиера Бойко Борисов.

"И искаше да бъде направен по определена рецепта от него, как да бъде направен, защото суджука е за еди кой си, ако не му харесал суджука, после всички сме умрели", споделя още свидетелят.

След три години бизнесменът решил да откаже да изпълнява поръчките: "Той изпълни заплахите, с които преди това само ме плашеше. Написаха ни актове от НАП и направо ни разбиха. Приключих с бизнеса. Хората, които работиха във фирмата останаха на улицата и това е".

Свидетелят твърди, че не е подавал сигнал до нито една институция, защото Мартинов контролирал всички институции в областта. „До когото и да пусна, бумеренгът ще се върне с  десет пъти по-голяма сила върху мене", коментира той.

Скандалът нямаше да избухне, ако Кирил Костов не беше подал сигнал до главния прокурор. Костов твърди, че и семейството му е сред потърпевшите. Заведение на съпругата му е затворено след проверки от Агенцията по храните.

"Впоследствие съдът отмени заповедта на г-жа Брайкова, директорката на агенцията по храните. Въпросната г-жа Брайкова е назначение на г-н Живко Мартинов, поне по негови твърдения. И ред други началници на държавни институции, той твърди че се негови назначения и изпълняват неговата воля", казва Кирил Костов.

В Областната служба по безопасност на храните тече проверка от Инспектората на министерството на земеделието.